A shkakton mpiksje gjaku vaksina AstraZeneca?

10:09 15/03/2021

Historitë e njerëzve që pësuan mpiksje gjaku menjëherë pasi morën vaksinën Oxford/AstraZeneca janë bërë një burim ankthi në mesin e liderëve evropianë.

Pas raportimit të një humbje jete dhe tre shtrimeve në spital në Norvegji, Irlanda ka pezulluar përkohësisht injektimet.

Kryetar i QendrĂ«s Winton pĂ«r Rrezik dhe Komunikim tĂ« Provave nĂ« Cambridge, David Spiegelhalter, thotĂ« pĂ«r “The Guardian”, se shqetĂ«simet pĂ«r njĂ« vaksinĂ« tĂ« re janĂ« mĂ« se normale dhe çdo reagim i dyshuar duhet tĂ« hetohet. Por nĂ« rrethanat aktuale duhet menduar ngadalĂ« dhe njĂ«kohĂ«sisht edhe shpejt, duke mos rĂ«nĂ« pre e shkaqeve tĂ« lidhura me diçka qĂ« nuk ekziston.

 Siç ka theksuar zv.shefi mjekĂ«sor i IrlandĂ«s, Ronan Glynn, nuk ka asnjĂ« provĂ« qĂ« kjo vaksinĂ« shkakton mpiksjen e gjakut.

ËshtĂ« njĂ« tendencĂ« e zakonshme njerĂ«zore pĂ«r tĂ« atribuar njĂ« efekt shkakor midis ngjarjeve tĂ« ndryshme, edhe kur nuk ka asnjĂ« tĂ« pranishĂ«m. Dikush diagnostikohet me autizĂ«m pasi ka marrĂ« vaksinĂ«n MMR dhe njerĂ«zit bĂ«jnĂ« lidhjen e shkak-pasojĂ«, edhe kur nuk ka njĂ« tĂ« tillĂ«.

NjĂ«soj si tani qĂ« njerĂ«zit dyshojnĂ« se pĂ«sojnĂ« mpiksje gjaku pasi  bĂ«jnĂ« njĂ« vaksinĂ«, duke ngritur shqetĂ«simin se vaksina Ă«shtĂ« ajo qĂ« shkaktoi mpiksjen e gjakut.

Quajeni fat, shans ose kismet. ËshtĂ« e vĂ«shtirĂ« ta pĂ«rfshijmĂ« kĂ«tĂ« gjĂ« nĂ« tĂ« menduarit tonĂ«. Pra, kur Agjencia Evropiane e Barnave thotĂ« se ka pasur 30 “raste tĂ« mpiksjes sĂ« gjakut” pas rreth 5 milion vaksinash, pyetja thelbĂ«sore pĂ«r tĂ« bĂ«rĂ« Ă«shtĂ«: sa do tĂ« priteshin gjithsesi, nĂ« rrjedhĂ«n normale tĂ« gjĂ«rave?

Mund të bëjmë një llogaritje të shpejtë. Trombozat e venave të thella (DVT) ndodhin me rreth një person në 1,000 çdo vit, dhe ndoshta më shumë në popullatën e moshuar që vaksinohen. Duke punuar në bazë të këtyre shifrave, nga 5 milion njerëz që vaksinohen, ne do të prisnim dukshëm më shumë se 5,000 DVT në vit, ose të paktën 100 çdo javë. Pra, nuk është aspak e habitshme që ka pasur 30 raporte.

Do tĂ« ishte shumĂ« mĂ« e lehtĂ« nĂ«se do tĂ« kishim njĂ« grup njerĂ«zish pikĂ«risht si ata qĂ« vaksinohen, por qĂ« nuk do tĂ« prekeshin. Kjo do tĂ« na tregonte se sa ngjarje tĂ« rĂ«nda mund tĂ« presim t’u ndodhin njerĂ«zve qĂ« vetĂ«m sepse nuk patĂ«n fat. PĂ«r fat tĂ« mirĂ«, ne kemi njĂ« grup tĂ« tillĂ«.

NĂ« provat qĂ« çuan nĂ« miratimin e vaksinave nĂ« MretĂ«rinĂ« e Bashkuar, vullnetarĂ«t u caktuan rastĂ«sisht pĂ«r tĂ« marrĂ« ose vaksinĂ«n aktive ose njĂ« injeksion zĂ«vendĂ«sues. TĂ« gjithĂ« pastaj raportuan ndonjĂ« efekt anĂ«sor qĂ« kishin pĂ«rjetuar, por ç’ështĂ« e rĂ«ndĂ«sishmja askush nuk e dinte nĂ«se ata kishin marrĂ« lĂ«ndĂ« tĂ« vĂ«rteta apo njĂ« injeksion inert.

Duke krahasuar numrin e raporteve nga tĂ« dy grupet, ne mund tĂ« shohim se sa “reagime” ishin me tĂ« vĂ«rtetĂ« pĂ«r shkak tĂ« pĂ«rbĂ«rĂ«sve aktivĂ« dhe sa ishin tĂ« lidhur me procesin e vaksinimit, ose do tĂ« kishin ndodhur gjithsesi.

Disa lloj efektesh anësore u raportuan nga 38% e atyre që morën vaksinën reale, por për mrekulli, 28% e atyre që morën vaksinën zëvendësuese, gjithashtu raportuan një efekt anësor.

Kjo tregon se vetë procesi i vaksinimit shkakton rreth dy të tretat e të gjithë dëmit të raportuar. Nga më shumë se 24,000 pjesëmarrës, më pak se 1% raportuan një efekt të rëndë anësore, dhe nga këta 168 persona, pak më shumë kishin marrë vaksina zëvendësuese sesa vaksina aktive.

Pra, nuk kishte prova të rritjes së rrezikut nga marrja e vaksinës AstraZeneca. Provat e Pfizer patën rezultate të ngjashme, me efekte anësore më të lehta ose të moderuara në grupin e vaksinave, por numër pothuajse identik të ngjarjeve serioze.

Provat janë të shkurtra dhe relativisht të vogla, dhe kanë tendencë të përfshijnë njerëz të shëndetshëm, kështu që është e nevojshme të mbledhim të dhëna në botën reale ndërsa vaksinat janë shpërndarë.

NĂ« MbretĂ«rinĂ« e Bashkuar, efektet anĂ«sore raportohen duke pĂ«rdorur sistemin “kartoni i verdhĂ«â€, i cili daton qĂ« nga ditĂ«t kur mjekĂ«t plotĂ«suan kartona tĂ« verdhĂ« pĂ«r ti raportuar ato. Deri mĂ« 28 shkurt, rreth 54,000 kartona tĂ« verdhĂ« janĂ« raportuar pĂ«r vaksinĂ«n Oxford / AstraZeneca, nga rreth 10 milion vaksina tĂ« dhĂ«na (vaksina Pfizer ka njĂ« normĂ« pak mĂ« tĂ« ulĂ«t).

Pra, për të dy vaksinat, niveli i përgjithshëm i raportimit është rreth tre deri në gjashtë raporte për 1.000 injektime. Kjo do të thotë se një numër shumë më i madh i efekteve anësore raportohen në prova sesa përmes sistemit të kartonit të verdhë.

Shumica dërrmuese e efekteve anësore të raportuara përmes sistemit të kartonit të verdhë dhe në prova të rastësishme janë raporte të reagimeve të drejtpërdrejta në injektime, të tilla si një krah i lënduar, ose simptoma pasuese të përgjithshme të ngjashme me gripin, dhimbjes së kokës, lodhjes, etheve etj. të cilat ulen për disa ditë. Problemi më serioz është reaksionet anafilaktike dhe këshilla është që të mos injektohet askush me një histori të mëparshme të reaksioneve alergjike as në një dozë paraprake të vaksinës ose përbërësve të saj.

Deri më tani, këto vaksina kanë treguar se janë jashtëzakonisht të sigurta. Në fakt, është ndoshta e habitshme që nuk kemi dëgjuar më shumë histori të efekteve anësore. Mund të ketë ndonjë ngjarje jashtëzakonisht të rrallë që shkaktohet nga vaksinat Covid-19, por ende nuk ka asnjë shenjë për këtë.

Ne thjesht mund të shpresojmë që ky mesazh të kalojë tek ata që ende hezitojnë për shkak të keqinformimit që është përhapur në lidhje me dëmin e supozuar të vaksinave dhe komenteve të dobishme të bëra nga disa politikanë evropianë.

A do tĂ« jemi nĂ« gjendje t’i rezistojmĂ« ndonjĂ«herĂ« dĂ«shirĂ«s pĂ«r tĂ« gjetur lidhje mes shkakut dhe pasojĂ«s sĂ« ngjarjeve tĂ« ndryshme? NjĂ« mĂ«nyrĂ« pĂ«r ta bĂ«rĂ« kĂ«tĂ« do tĂ« ishte promovimi i metodĂ«s shkencore dhe sigurimi se tĂ« gjithĂ« e kuptojnĂ« kĂ«tĂ« parim themelor.

Testimi i një hipoteze na ndihmon të shohim se cilat forma ose supozime janë të sakta dhe cilat jo. Në këtë mënyrë, provat e rastësishme kanë provuar efektivitetin e disa trajtimeve Covid dhe kanë shpëtuar një numër të madh jetësh, ndërsa na tregojnë gjithashtu se disa pretendime të mbingarkuara në lidhje me trajtimet për Covid-19, të tilla si hidroksiklorokina dhe plazma rikuperuese, ishin të pasakta.

Por nuk mendoj se mund ta racionalizojmë plotësisht veten nga dëshira themelore dhe shpesh krijuese për të gjetur modele edhe atje ku nuk ekzistojnë. Ndoshta mund të shpresojmë vetëm në një përulësi themelore përpara se të pretendojmë se e dimë pse diçka ka ndodhur./tvklan.al

Burimi informacionit @TvKlan: Lexo me shume ne : www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *