BĂ«hen 23 vjet nga vrasja e gjeneral Ilir Konushevcit

Sot bĂ«hen 23 vjet nga vrasja e njĂ«rit ndĂ«r themeluesit e UÇK-sĂ« nĂ« Llap dhe njĂ«rit ndĂ«r themeluesit dhe mbĂ«shtetĂ«sit e sektorit tĂ« logjistikĂ«s pĂ«r UÇK-nĂ«, Ilir Konushefci.

Ilir Konushefci është lindur më 20 qershor të vitit 1969 në fshatin Llugë të komunës së Podujevës. Fëmijërinë e kaloi në fshatin e lindjes. Shkollën fillore e kreu në fshatin Lluzhan, të mesmen në Podujevë dhe u regjistrua në Shkollën e Lartë në Ferizaj, të cilën nuk arriti ta përfundojë për shkak të aktiviteteve.

MĂ« 13 maj 1992 , Iliri, sĂ« bashku me shokĂ«t Rexhep Uka, Selim Haziri, Naim Hyseni, LulĂ«zim Podvorica, Naim Haziri, Bejtush Llugaliu dhe Shaip Haziri, themelojnĂ« grupin ilegal apolitik me emrin “Shqiponjat“, i cili do tĂ« organizohej pĂ«r t’iu kundĂ«rvĂ«nĂ« secilit qĂ« drejtpĂ«rsĂ«drejti rrezikonte pasurinĂ« dhe gjĂ«rat e njerĂ«zve nĂ« KosovĂ«, por duke mos lĂ«nĂ« anash as strategjinĂ« luftarake.

Kjo vĂ«rehet nĂ« betimin e dhĂ«nĂ«, ku thuhet: “Betohem para flamurit dhe para shokĂ«ve se detyrat, tĂ« cilat i parashtron grupi, do t`i kryej me besnikĂ«ri dhe nĂ«se Ă«shtĂ« nevoja edhe jetĂ«n do ta jap pĂ«r realizimin e idealit tonĂ«â€.

Ky grup, nĂ« vitin 1993, bie nĂ« kontakt me LKÇK-nĂ«. Edhe pse nĂ« mes tyre kishte disa dallime tĂ« vogla sa i pĂ«rket mĂ«nyrĂ«s sĂ« organizimit, megjithatĂ« gjendet mĂ«nyra pĂ«r bashkĂ«punim, sepse tĂ« dy palĂ«t mendonin se çlirimi i KosovĂ«s mund tĂ« realizohej pĂ«rmes luftĂ«s sĂ« armatosur.

NjĂ«siti “Shqiponjat“ pranon qĂ« t`i ndihmojĂ« ata nĂ« shpĂ«rndarjen e organit tĂ« LKÇK-sĂ« “Çlirimi”. Ky bashkĂ«punim zgjati gjer nga fundi i vitit 1993 dhe fillimi i vitit 1994. NĂ« qershor tĂ« vitit 1996 ky njĂ«sit bie nĂ« kontakt pĂ«rmes Rrustem MustafĂ«s – Remit, me komandant Zahir Pajazitin dhe nga ajo kohĂ« ishte vazhdimisht krah pĂ«r krah me tĂ«.

Pas vrasjes se Zahirit, Hakifit dhe Edmondit më 31 janar 1997, në fshatin Pestovë afër Vushtrrisë, me sugjerimin e shokëve Selim Haziri, Naim Hyseni dhe Naim Hazir), kalojnë në ilegalitet në një banesë në Prishtinë për disa ditë dhe nga këtu vendosin që të kalojnë në Shqipëri.

Nga ajo kohë, Iliri, në rrethanat e krijuara në Shqipëri, ndryshoi formën e veprimit të tij, por duke mos u larguar asnjëherë nga betimi i dhënë për të luftuar gjer në fund për çlirimin e Kosovës. Atje filloi të bashkëpunojë me bashkëluftëtarët e Zahirit, si me Adrian Krasniqin, me të cilin ishte i pandarë deri në vdekjen e Adrianit, Qerim Kelmendin, Mujë Krasniqin, Ismet Abdullahun, Murat Ajetin etj.

Iliri në Shqipëri punoi në furnizimin me armatim në nivel të vendit, detyrë e cila ishte shumë e vështirë. Këtë detyrë e kryente kryesisht me Ardian Krasniqin,pas vrasjes së Luan Haradinajt.

Pasi formuan rrjetin e bashkĂ«punĂ«torĂ«ve, Iliri dhe Ardiani disa herĂ« erdhĂ«n nĂ« KosovĂ«, me qĂ«llim tĂ« riorganizimit tĂ« radhĂ«ve tĂ« UÇK-sĂ«, si dhe koordinimit tĂ« punĂ«ve me rrethet e tjera, sepse pas vrasjes sĂ« Zahir Pajazitit shumĂ« çka nuk ishte si mĂ« parĂ«. Pas vdekjes sĂ« Zahirit, Iliri e pĂ«rfaqĂ«sonte ZOLL-in nĂ« Shtabin Qendror.

MĂ« 16 tetor 1997 vritet dhe Ardian, gjatĂ« njĂ« sulmi tĂ« Stacionit tĂ« policisĂ« serbe nĂ« KliqinĂ« tĂ« PejĂ«s. Vrasja e tij ishte njĂ« humbje e madhe pĂ«r shokĂ«t, pĂ«r UÇK-nĂ« e veçanĂ«risht pĂ«r Ilirin, sepse ata pos tĂ« tjerash ishin edhe shokĂ« tĂ« pandarĂ« tĂ« aksioneve. Pas kĂ«tij rasti, Iliri ngarkohet nga shokĂ«t me rolin kryesor pĂ«r sjelljen e armatimit nĂ« KosovĂ«. GjatĂ« gjithĂ« kohĂ«s sa punoi nĂ« kĂ«tĂ« detyrĂ«, ai hyri nĂ« KosovĂ« mbi tridhjetĂ« herĂ«, duke sjellĂ« armatim tĂ« llojllojshĂ«m, nga armĂ«t e brezit e deri tek armatimi kundĂ«rtank. Iliri, pos qĂ« punoi rreth furnizimit me armatim, kontribuoi shumĂ« edhe nĂ« sjelljen e eprorĂ«ve profesionistĂ« nĂ« radhĂ«t e luftĂ«tarĂ«ve tĂ« lirisĂ«.

Kur pritej qĂ« pĂ«rmes Ilirit nĂ« KosovĂ« tĂ« futeshin oficerĂ« tĂ« lartĂ« pĂ«r nĂ« UÇK, kur nĂ« KosovĂ« zhvilloheshin ofensiva tĂ« ashpra dhe tĂ« cilat paralajmĂ«ronin njĂ« luftĂ« frontale, atĂ«herĂ« kur pritej dhe kĂ«rkohej mĂ« sĂ« tepĂ«rmi sjellje e armatimit, derisa ishte duke kryer si çdo herĂ« detyrĂ«n e tij me pĂ«rkushtimin mĂ« tĂ« madh, u vra nĂ« mĂ«ngjesin e hershĂ«m tĂ« datĂ«s 9 maj 1998, atje ku me se paku pritej, nĂ« njĂ« pritĂ« tĂ« organizuar nga dora e zgjatur e pushtuesit serb, sĂ« bashku me mjekun Hazir Mala, derisa udhĂ«tonin pĂ«r nĂ« Bajram Curr, me njĂ« kamion tĂ« ngarkuar me armatim.

Vrasja e Ilirit shkaktoi njĂ« humbje tĂ« madhe pĂ«r tĂ«rĂ« vendin e nĂ« veçanti pĂ«r UÇK-nĂ« dhe shtabin e saj qendror. Ilir Konushevci nĂ« radhĂ«t e UÇK-sĂ« shkroi rreshta tĂ« pashlyer nĂ« historinĂ« tonĂ« kombĂ«tare, ishte ndĂ«r themeluesit e UÇK-sĂ« nĂ« Llap dhe Ă«shtĂ« njĂ«ri ndĂ«r themeluesit dhe mbĂ«shtetĂ«sit e sektorit tĂ« logjistikĂ«s pĂ«r UÇK-nĂ«.

PĂ«r t’u bĂ«rĂ« pjesĂ« e grupit “Balkanweb” mjafton tĂ« klikoni: Join Group dhe kĂ«rkesa do t’ju aprovohet menjĂ«herĂ«. Grupi Balkanweb

Burimi informacionit @BalkanWeb: Lexo me shume ne : www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.