Beton që akumulon energji

18:05 27/05/2021

FormulĂ« revolucionare pĂ«r çimenton duke e pĂ«rzier me fibra karboni pĂ«r tĂ« rritur transmetueshmĂ«rinĂ« 

Betoni i së ardhmes do të jetë edhe bateri. Kanë arritur të krijojnë një gjë të tillë kërkuesit e Chalmers University of Technology në Suedi, të cilët kanë zhvilluar një formulë revolucionare të çimentos. Ata kanë arritur që bashkë me çimenton të përziejnë sasi të vogla me fibra karboni, për të rritur transmetueshmërinë. Më pas kanë shtuar edhe një rrjetë me fibra karboni por të mbuluar me dy metale të ndryshme, hekur dhe nikel, që funksionojnë njësoj si një katodë, apo bateri.

Në këndvështrimin praktik, ky material i ri funskionon si një bateri, por në shkallë shumë më të gjerë, dhe madje tani po punohet për të rritur të paktën 10 herë kapacitetin e magazinimit energjitik.

QĂ«llimi Ă«shtĂ« tĂ« arrihet perfeksionimi i materialit, i cili tĂ« mund tĂ« pĂ«rdoret nĂ« shkallĂ« tĂ« gjerĂ«, e mund tĂ« shĂ«rbejĂ« pĂ«r lĂ«shimin e energjisĂ« elektrike pas akumulimit ditor nga shumĂ« burime, p.sh  brenda njĂ« apartamenti. MĂ« pas kjo energji e mbledhur mund tĂ« pĂ«rdoret pĂ«r furnizimin e sisitemit tĂ« ndriçimit, apo pĂ«r antenat qĂ« duhet tĂ« trasnmetojnĂ« sinjal telefonik dhe internet nĂ« zona tĂ« largĂ«ta.

Pra, betoni i ndërtesave të së ardhmes do të ketë akumulues energjie, të cilët energjinë e mbledhur do ta transmetojnë sërish, në pajisjet elektrike, duke e ricikluar kështu energjinë.

Klan News

“”Burimi informacionit @TvKlan: Lexo me shume ne : www.botasot.al “”

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.