Çernobili dhe Fukushima jo të vetmet, centralet bërthamore në Botë, çfarë duhet të mësojmë nga gabimet e së kaluarës

Në fillim të viteve 1950, shkollat e fshatit në bregun perëndimor të Kumbrianit u përballën me një problem të pazakontë. Ata luftuan për të rekrutuar mësues të fizikës.

Megjithatë, nuk ishin fëmijët që i shtynë kandidatët, por ishin prindërit e tyre. Kompleksi i parë industrial bërthamor i Britanisë ishte themeluar në vitin 1950 në Windscale – tani i njohur si Sellafield – një vend i largët rreth 10 milje në jug të Ëhitehaven. Qindra të diplomuarit më të zgjuar të universitetit të Britanisë – fizikanë, kimistë dhe inxhinierë – u sollën nga i gjithë vendi për të drejtuar reaktorët e rinj.

Mësuesit, të mësuar me fëmijët e fermerëve, papritmas zbuluan se detyrat e shtëpisë që ata vendosën po refuzoheshin si shumë elementare. Prindërit u jepnin fëmijëve detyrat e tyre, më të avancuara.

Kjo ishte një botë e re e guximshme. Në vazhdën e Luftës së Dytë Botërore, me ekonominë e saj në rrënim dhe perandorinë e saj që po rrëshqiste nga kontrolli i saj, Britania kishte nevojë për një nxitje. Shkenca bërthamore shihej si thelbësore për të rivendosur vendin e saj në rendin botëror. Dy reaktorët e parë në Ëindscale u ndërtuan për të siguruar lëndë djegëse për armët atomike. Por në vitin 1956 një reaktor i ri, i quajtur Calder Hall, u ndërtua atje. Ishte centrali i parë bërthamor në botë që prodhonte energji elektrike.

Pothuajse 70 vjet më vonë, Britania ka sërish nevojë për një nxitje dhe sërish qeveria i është drejtuar energjisë bërthamore .

“Bërthamore po kthehet në shtëpi,” tha Boris Johnson të enjten, duke njoftuar se deri në tetë termocentrale bërthamore do të miratohen këtë dekadë: parimi qendror i strategjisë së tij të re të sigurisë së energjisë . “Në vendin që ishte i pari që ndau atomin, i pari që shfrytëzoi vërtet fuqinë e tij për të ndriçuar shtëpitë tona dhe për të drejtuar fabrikat tona, ne do të udhëheqim sërish rrugën”, tha ai.

Por nëse Johnson do të përdorë historinë bërthamore për të justifikuar strategjinë e tij, ndoshta ai duhet të shikojë pak më thellë, sepse Ëindscale ishte gjithashtu
vendi i një prej aksidenteve të para serioze bërthamore në botë.
Në tetor 1957, një zjarr shpërtheu për tre ditë në një nga reaktorët pas ndryshimeve për të rritur prodhimin. Përmes heroizmit të stafit dhe një shkalle të konsiderueshme fati, katastrofa u frenua. Por u lëshua rrezatim i konsiderueshëm. Qumështi i lopëve brenda 200 milje katrorë ishte i kontaminuar. Në vitin 1982, zyrtarët vlerësuan se 260 njerëz u zhvilluan nga kanceri dhe 32 njerëz vdiqën si rezultat.

Dy reaktorët e parë në Ëindscale u mbyllën, por pastrimi është ende duke u zhvilluar sot. Nëntorin e kaluar pjesa e sipërme e oxhakut në të cilën u ndez zjarri u hoq si pjesë e prishjes.

Historiani i njohur bërthamor Serhii Plokhy e përshkruan episodin në një libër të ardhshëm dhe thekson: “Industria ekzistuese bërthamore është një detyrim pa fund.” Asnjë central bërthamor nuk është çmontuar plotësisht.

Në Atoms and Ashes , Plokhy, 64, një historian ukrainas në Harvard, eksploron shkaqet dhe pasojat e Ëindscale dhe pesë aksidenteve të tjera bërthamore: në Bikini Atoll në Paqësor në 1954, Kyshtym në Rusi në 1957, Three Mile Island në SHBA në 1979, Çernobili në Ukrainë në 1986 dhe Fukushima në Japoni në 2011.
Ndërsa shumica e këtyre aksidenteve ndodhën në vitet e formimit të shkencës bërthamore, Plokhy argumenton se ato mund të ndodhin lehtësisht përsëri. “Teknologjia u përmirësua si rezultat, dhe çdo aksident kontribuoi në formësimin e procedurave dhe kulturës së mëvonshme të sigurisë,” shkruan ai. “Dhe megjithatë aksidentet bërthamore ndodhin përsëri dhe përsëri. Shumë nga faktorët politikë, ekonomikë, socialë dhe kulturorë që çuan në aksidentet e së kaluarës janë ende me ne sot, duke e bërë industrinë bërthamore të cenueshme ndaj përsëritjes së gabimeve të vjetra në mënyra të reja dhe të papritura.

Rreth 440 reaktorë bërthamorë janë në funksion sot, duke siguruar rreth një të dhjetën e energjisë elektrike në botë, por heqja graduale e karburanteve fosile po ushtron presion për një valë të re bërthamore. Ky, argumenton Plokhy, do të ishte një gabim. Energjia bërthamore, thotë ai, mbetet “në thelb e pasigurt”.

Pas Çernobilit – i cili vlerësohet të ketë vrarë diku midis 4,000 dhe 50,000 njerëz – siguria u forcua ndjeshëm. “Industria bërthamore e bindi pjesën tjetër të botës se
mësimet e Çernobilit ishin mësuar dhe asgjë e tillë nuk mund të ndodhte më,” shkruan Plokhy. “Ishte mendim i dëshiruar në rastin më të mirë.” Në vitin 2011, fatkeqësia e Fukushimës detyroi 155,000 njerëz të largoheshin nga shtëpitë e tyre, 37,000 prej të cilëve mbeten të zhvendosur. Rreth 10,000 vdiqën.
Ku shkon kjo në MB? Johnson po përpiqet të forcojë pavarësinë energjetike për shkak të luftës në Ukrainë. Por, duke folur nga Bostoni, Massachusetts, Plokhy këmbëngul se Johnson po bën një gabim. Ai tregon përvojën e fundit të vendit të tij, ku trupat ruse kanë pushtuar punimet e prishura të Çernobilit dhe objektin në Zaporizhzhya, termocentrali më i madh bërthamor në Evropë. As pushtimi nuk ka çuar në fatkeqësi, por mund të kishte qenë ndryshe. “Lajmet që vijnë nga Ukraina sugjerojnë se secili prej tyre mund të shndërrohet në një bombë të pistë të ulur,” thotë ai.
Po në lidhje me pretendimet e industrisë bërthamore se pajisjet janë më të sigurta se kurrë? James Murphy, shefi i strategjisë në Laboratorin Kombëtar Bërthamor, thotë:

“Energjia bërthamore është forma më e sigurt e energjisë në botë, bazuar në numrin e njerëzve që janë plagosur ose vrarë si pasojë e gjenerimit ose ndërtimit të asaj energjie. ”

Sipas analizës së vitit 2012 nga Statista, vetëm 90 njerëz ishin vrarë për një mijë teravat-orë energji të prodhuar nga bërthama, krahasuar me 150 për mijë TËh për erën, nëse përfshihen aksidentet në ndërtim. (Për qymyrin, shkalla e vdekjeve shtrihet në 100,000.) Megjithatë, kjo përdor shifra zyrtare, të cilat e vendosin numrin e të vdekurve nga Fukushima në një dhe Çernobilit në 31.

Plokhy tha se ky lloj argumenti i bëri jehonë atij të bërë nga shkencëtarët brez pas brezi, duke vënë në dukje pretendimet sovjetike në vitet 1980 se një shpërthim në një reaktor RBMK – lloji i përdorur në Çernobil – do të ishte i pamundur.

“Historia nuk mbaron vetëm sepse ti nuk dëshiron që ajo të vazhdojë”, thotë ai. Përfundimisht do të bëhen gabime, beson ai, me pasoja të mëdha. Dhe sa më shumë impiante në punë, aq më e lartë është probabiliteti i aksidenteve. Ai vuri në dukje kërkimin e Trevor Sëeeting dhe Thomas Rose, shkencëtarë në Kolegjin Universitar të Londrës, i cili vlerëson se një aksident i shkrirjes bazë do të ndodhë çdo 37,000 vjet reaktor. Nëse kanë të drejtë, me ritmet aktuale të gjenerimit do të shohim një aksident të rëndë në 15 vitet e ardhshme.

Teknologjia e re – reaktorët modularë me kosto të ulët që do të formojnë gjeneratën e ardhshme të termocentraleve – është potencialisht më e sigurt. Por ajo vjen me rreziqe të reja. “Nuk ka gjë të tillë që teknologjia e re të fillojë karrierën e saj pa pengesa të mëdha,” thotë Plokhy.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë se bota duhet të tërhiqet nga energjia bërthamore. Plokhy është kritik ndaj vendimit të Gjermanisë për të mbyllur me shpejtësi termocentralet e saj bërthamore pas Fukushimës, një lëvizje që rriti besimin e saj në qymyrin e saj shumë ndotës “të ndotur” dhe gazin rus. “Lufta e sotme në Ukrainë është të paktën pjesërisht e financuar nga paratë që Gjermania vazhdon t’i paguajë Rusisë për gazin natyror,” thotë ai.

Pasi të ndërtohen stacionet bërthamore, ato duhet të operohen gjatë gjithë jetës së tyre dhe më pas të çaktivizohen në mënyrë të sigurt, thotë ai. Siç shkruan ai në Atoms and Ashes: “Ne nuk mund të përballojmë të humbasim më shumë se 10 për qind të energjisë elektrike botërore të prodhuar me pak ose aspak emetim karboni dhe të mbushim boshllëkun me lëndë djegëse fosile që do të krijojnë më shumë gaze serrë. As nuk mund ta braktisim industrinë në gjendjen e saj aktuale të vështirësive ekonomike, sepse kjo do të nënkuptonte vetëm ftesën për aksidentin e radhës më shpejt se sa më vonë.”

Kjo është një pikë kyçe. Plokhy është i shqetësuar për termocentralet bërthamore në përdorim – shumë prej të cilëve janë të vjetër. Në Britani, shtatë reaktorët në funksion janë midis 27 dhe 46 vjeç dhe shumë prej tyre kanë shtyrë pensionin. Të gjitha, përveç njërit, Sizeëell B në Suffolk, pritet të çaktivizohen deri në fund të dekadës. Hinkley Point B, në Somerset, i cili ishte planifikuar të mbyllej në 2016, është ende në punë. Por ajo do të mbyllet deri në korrik pasi u zbuluan çarje në bërthamën e grafitit. “Kjo është një nga periudhat më të rrezikshme, duke pasur parasysh sa pak para ka në industrinë bërthamore dhe reaktorët e vjetër,” thotë Plokhy.

Në vend që të shpenzohen për reaktorë të rinj, thotë ai, financimi duhet të vazhdojë duke u siguruar që termocentralet të shohin pjesën tjetër të jetës së tyre të sigurt, ndërsa bota investon në energji të rinovueshme për t’i zëvendësuar ato.
Pastaj ka mbeturinat bërthamore. Për momentin, pothuajse të gjitha mbetjet radioaktive të vendit ruhen në Sellafield, me një kosto të madhe. Qeveria ka qenë duke u konsultuar për 15 vjet mbi planet për të krijuar një “objekt asgjësimi gjeologjik”, një bunker 12 miliardë paund 1000 metra nën tokë për të ruajtur mbetjet radioaktive për përjetësinë. Diskutimet janë duke u zhvilluar me këshillin e bashkisë Copeland, autoriteti ku ndodhet Sellafield, për të ndërtuar bunkerin. Diskutimet e mëparshme u prishën në vitin 2013.

E meta tjetër e energjisë bërthamore është çmimi. Hinkley Point C, që do të hapet në vitin 2026, do të marrë një çmim të garantuar prej 92,50 £ për megavat orë për 35 vjet, i përshtatur për inflacionin. Kur marrëveshja u nënshkrua në 2013, nuk dukej si vlerë e keqe për para. Era e re në det, në atë kohë, kushtonte 155 £/MËh dhe projektet masive diellore 120 £. Tani kostoja e të dyjave ka rënë në më pak se 40 £/MËh.

Sigurisht që dielli nuk shkëlqen gjithmonë, era nuk fryn gjithmonë. Ndërprerja është një problem. Por ruajtja e energjisë po përmirësohet me shpejtësi. Ekzistojnë gjithashtu teknologji alternative, të pashfrytëzuara – energjia e baticës, hidroenergjia, dhe ndoshta, një ditë, alternativa shumë më e sigurt për energjinë bërthamore, shkrirja bërthamore.
Johnson dëshiron të miratojë termocentralet e reja deri në fund të dekadës, por ata nuk kanë gjasa të ndërtohen brenda 20 viteve të ardhshme. Në kohën kur ata janë gati, problemi mund të jetë zhdukur.
Siç thotë Plokhy: “Përsa i përket reaktorëve të rinj, për sa i përket të ardhmes, argumenti im është se ne duhet të shikojmë në një drejtim tjetër.”

Rënia dhe shkrirja

Atoll Bikini, 1 Mars 1954

Testimi i një bombe me hidrogjen në Ishujt Marshall ishte një fatkeqësi mjedisore.

Kyshtym, 29 shtator 1957

Një rezervuar me mbetje të lëngshme bërthamore shpërtheu në fabrikën e armëve bërthamore Mayak në Rusi.

Windscale, 10 tetor 1957

Rrezatimi u përhap në të gjithë Cumbria dhe më gjerë, i lidhur me të paktën 260 raste të kancerit.

Three Mile Island, 28 mars 1979

Një shkrirje e pjesshme në Pensilvani, bëri që 150,000 njerëz të largoheshin vullnetarisht nga zona.

Çernobil, 26 prill 1986

Fatkeqësia më e keqe bërthamore në botë detyroi zhvendosjen e rreth 400,000 njerëzve.

Fukushima, 11 mars 2011

Një cunami i madh përmbyti centralin në Japoni, duke çuar në tre shkrirje dhe tre shpërthime hidrogjeni.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit “Balkanweb” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb

Burimi informacionit @BalkanWeb: Lexo me shume ne : www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.