CNN publikon sondazhin: Shumica e prindërve kanë ende shqetësime për sigurinë e vaksinave të Covid-19 për fëmijët

Shumica e prindërve kanë ende shqetësime për sigurinë e vaksinave kundër Covid-19 për fëmijët, dhe rreth tre në 10 thonë se ata “përfundimisht nuk do t’i vaksinojnë” fëmijët e tyre kundër Covid-19, sipas një sondazhi të fundit nga Fondacioni Kaiser Family. Marrja e vaksinave është ngadalësuar tek adoleshentët e moshës 12 deri në 17 vjeç gjatë muajve të fundit. Vetëm rreth gjysma e prindërve thonë se fëmija i tyre në këtë grupmoshë ka marrë të paktën një dozë vaksine, një përqindje që ka ndryshuar pak që nga vjeshta, zbuloi ky fondacion në sondazhin e realizuar. Dhe midis prindërve të fëmijëve më të vegjël të moshës 5 deri në 11 vjeç, rreth 29% thonë se fëmija i tyre tashmë është vaksinuar ose do të vaksinohet menjëherë. Por një e treta tjetër e prindërve të fëmijëve të kësaj grupmoshe thonë se duan të presin dhe të shohin përpara se të vaksinojnë fëmijën e tyre kundër Covid-19. Anketa e fundit e fondacionit Keiser u krye për dy javë në nëntor në mesin e një kampioni përfaqësues kombëtar të prindërve me fëmijë nën moshën 18 vjeç. Sondazhi u krye përpara se të zbulohej varianti Omicron dhe nuk zbuloi se si ky lajm mund të ketë ndikuar në studim. Ndërsa shumica e prindërve thonë se infektimi me Covid-19 përbën një rrezik më të madh për fëmijët e tyre sesa vaksinimi, është e qartë se pikëpyetjet mbeten.

Vetëm rreth gjysma e prindërve thonë se kanë besim se vaksinat Covid-19 janë të sigurta për adoleshentët dhe vetëm rreth 44% e prindërve thonë të njëjtën gjë për fëmijët më të vegjël, krahasuar me rreth dy të tretat (64%) që thonë se vaksina është e sigurt për të rriturit. Rreth gjashtë në 10 prindër thonë se nuk kanë informacion të mjaftueshëm për efektivitetin, efektet anësore ose sigurinë e vaksinave kundër Covid-19 tek fëmijët. Në fakt, më shumë se një në gjashtë prindër që nuk i kanë vaksinuar ende fëmijët e tyre thonë se nevoja për më shumë informacion, testime dhe hulumtime është arsyeja kryesore që ata nuk i kanë vaksinuar ende fëmijët e tyre kundër Covid-19 sipas anketës së Fondacionit Keiser. Dr Sean O’Leary, nënkryetar i komitetit të Akademisë Amerikane të Pediatrisë për sëmundjet infektive, tha se është e zakonshme që prindërit të kenë një qasje të kujdesshme kur bëhet fjalë për fëmijët e tyre. “Në përgjithësi ajo që kemi parë gjatë viteve është se prindërit priren të jenë më të kujdesshëm me fëmijët e tyre sesa me veten e tyre”, tha O’Leary për CNN.

“Është një nga ato gjëra që i paraprinë pandemisë. Kur pyet prindërit për shqetësimet e tyre, siguria është pothuajse gjithmonë në krye dhe ata shpesh thonë se nuk kanë informacion të mjaftueshëm.” Qendrat Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve kanë ndarë informacione për sigurinë e vaksinave të Covid-19 për fëmijët, duke përfshirë të dhëna që tregojnë se efektet anësore serioze janë të rralla. Por besimi i prindërve në CDC ka rënë nga 66% në korrik në 57% në nëntor, sipas fondacionit që kreu sondazhin. Siç pritej, pediatrit janë burimi më i besueshëm i informacionit rreth vaksinimeve, me më shumë se tre të katërtat e prindërve që thonë se i besojnë pediatrit ose ofruesit të kujdesit shëndetësor të fëmijës së tyre “shumë” ose “disi”. Megjithatë, më pak se gjysma e prindërve thanë se kanë biseduar me pediatrin e fëmijës së tyre për vaksinat Covid-19, sipas sondazhit.

O’Leary thotë se ai ka “inkurajuar shumë ofruesit e kujdesit parësor që të marrin një qasje proaktive” në komunikimin me prindërit rreth vaksinës Covid-19. “Sigurisht që ka shumë informacione që ndahen,” tha ai, por edhe nëse pediatrit po dërgojnë informacion në buletinet e tyre të emailit me tekst për t’i vaksinuar fëmijët, kjo nuk do të thotë se prindërit do t’i lexojnë gjithmonë ato mesazhe ose do të klikojnë lidhjet. Sipas anketës së fondacionit, rreth një në gjashtë prindër tha se do të kishte vështirësi të udhëtonte në një vend ku fëmija i tyre mund të vaksinohej dhe një në pesë prindër tha se nuk do të ishte në gjendje ta vaksinonte fëmijën e tyre në një vend që i besonte. Kjo ishte veçanërisht e vërtetë për prindërit me ngjyrë dhe hispanikë, si dhe ata që jetonin në familje me të ardhura të ulëta.

Ndarjet politike
Ndarja më e gjerë politike mbi vaksinat është ajo për inokulimin e fëmijëve. Prindërit që kishin më pak gjasa të vaksinoheshin vetë kishin gjithashtu më pak gjasa të vaksinonin fëmijët e tyre, duke përfshirë edhe prindërit republikanë. Prindërit republikanë kishin më shumë gjasa se prindërit demokratë të thoshin se “përfundimisht nuk do t’i vaksinonin” fëmijët e tyre kundër Covid-19 (50% kundrejt 7%), dhe gjithashtu kishin më shumë gjasa se prindërit demokratë të thoshin se nuk kishin informacion të mjaftueshëm për sigurinë e vaksinave tek fëmijët. Gjithashtu, shumica (61%) e prindërve republikanë thanë se vaksina përbën një rrezik më të madh për fëmijët e tyre sesa të infektohen me Covid-19. Më shumë prindër janë në të njëjtin mendim kur bëhet fjalë për mandatet e vaksinave në shkolla. Dy të tretat (67%) e prindërve me fëmijë të moshës shkollore thonë se nuk duan që shkollat të kërkojnë që nxënësit e kualifikuar të vaksinohen kundër Covid-19, sipas anketës së realizuar. Shumica dërrmuese e prindërve republikanë (92%) kundërshtuan një kërkesë për vaksinë për fëmijët në shkolla, ndërsa vetëm pak më shumë se gjysma e prindërve të identifikuar si demokratë (55%) thanë se favorizonin një mandat vaksinimi për studentët. Por sondazhi zbuloi gjithashtu se fëmijët kishin më shumë gjasa të vaksinoheshin nëse inkurajohej nga shkolla e tyre. Rreth gjysma e prindërve thanë se shkolla e fëmijës së tyre ofronte informacion rreth vaksinimeve dhe 44% thanë se shkolla e fëmijës së tyre i kishte inkurajuar ata që ta vaksinonin fëmijën e tyre. Fëmijët e vegjël të moshës 5 deri në 11 vjeç kishin rreth tre herë më shumë gjasa për t’u vaksinuar nëse shkolla e tyre inkurajonte vaksinimin (28% kundrejt 8%) dhe adoleshentët e moshës 12 deri në 17 vjeç kishin gjithashtu më shumë gjasa të ishin vaksinuar nëse shkolla e tyre inkurajonte vaksinimin (60 % kundrejt 42%).

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit “Balkanweb” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb

Burimi informacionit @BalkanWeb: Lexo me shume ne : www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.