Covid-19 u shfaq në SHBA para Wuhan, thonë shkencëtarët kinezë në një studim të ri kërkimor

Duke përdorur modele matematikore, një grup shkencëtarësh kinezë kanë argumentuar se rasti i parë i Covid-19 u shfaq midis prillit dhe nëntorit 2019 në verilindje të SHBA, shumë kohë para shpërthimit në Wuhan, Kinë.

“Rezultatet e llogaritjes tregojnë se epidemia e COVID-19 në Shtetet e Bashkuara ka një probabilitet të lartë të ketë filluar të përhapet rreth shtatorit 2019,” thotë punimi me 14 faqe i botuar të mërkurën në ChinaXiv, një depo e operuar nga Biblioteka Kombëtare e Shkencës e Akademia Kineze e Shkencave.

Punimi u shkrua nga Zhouwang Yang, Yunhe Hu dhe Zhiwei Ding nga Universiteti i Shkencës dhe Teknologjisë i Kinës, dhe autori përkatës Tiande Guo i Universitetit të Akademisë së Shkencave Kineze.

Tremujori u përcaktua të “konkludojë kohën e origjinës së pandemisë” bazuar në “një metodë të bazuar në të dhëna dhe modele të nxitura hibride”. Ata modeluan normën pozitive të testit për t’iu përshtatur tendencave aktuale dhe përdorën “vlerësimin e katrorëve më të vegjël për të marrë parametrat optimale të modelit”, para se të aplikonin “vlerësimin e densitetit të bërthamës … për të konkluduar kohën e origjinës së pandemisë duke pasur parasysh probabilitetin specifik të besimit”.

Zyrtarisht, rasti i parë i Covid-19 u regjistrua në SHBA më 20 janar 2020-rreth një muaj pas shpërthimit në qytetin kinez Wuhan. Sidoqoftë, studiuesit kinezë argumentojnë se ekziston një probabilitet 50% i rasteve të para në 11 shtete amerikane dhe në Distriktin e Kolumbisë para kësaj, që në prill 2019 në Rhode Island dhe deri në nëntor të atij viti në Delaware.

Mostrat u morën nga shtetet kryesisht verilindore të SHBA – Massachusetts, Vermont, New Hampshire, Connecticut, Rhode Island, New York, New Jersey, Delaware, Pennsylvania, Maryland, Virginia, Michigan dhe Luiziana.

Pjesa më e madhe e punimit fokusohet në Maryland, vendndodhjen e Fort Detrick – një bazë e ushtrisë amerikane e përdorur për kërkimin e armëve biologjike gjatë Luftës së Ftohtë, dhe tani pret programin e mbrojtjes biologjike amerikane. Edhe pse gazeta nuk e përmend në mënyrë specifike Fort Detrick, zyrtarë të shumtë kinezë kanë sugjeruar në mënyrë të përsëritur se virusi mund të ketë ardhur prej andej, në kundërshtim me spekulimet amerikane se ai ka origjinën nga hulumtimi i përfitimit të funksionit mbi viruset e lakuriqëve, të kryer në Institutin Wuhan të Virologjia (WIV).

E ashtuquajtura hipotezë e ‘rrjedhjes së laboratorit’ përqendrohet në financimin që Institutet Kombëtare të Shëndetit të SHBA i dhanë një organizate jofitimprurëse të quajtur Aleanca EcoHealth, e cila u partnerizua me WIV për të kryer kërkime mbi koronavirusin e lakuriqëve.

Në fillim të kësaj jave, kolektivi hetimor i bazuar në web DRASTIC publikoi dokumente që dyshohet se kanë rrjedhur nga një sinjalizues, duke treguar se Aleanca EcoHealth po i kërkonte Agjencisë së Projekteve të Kërkimeve të Avancuara të Mbrojtjes (DARPA) financim në 2018 për të lëshuar viruse të modifikuara në shpellat e lakuriqëve në jug të Kinës, por propozimi u refuzua pasi ishte shumë i rrezikshëm.

Katër studiuesit pohojnë gjithashtu se një “seri studimesh të mëparshme treguan se Shtetet e Bashkuara, Spanja, Franca, Italia, Brazili dhe vende të tjera ishin sulmuar nga koronavirusi para shpërthimit të tij në Kinë”.

Burimi informacionit @BalkanWeb: Lexo me shume ne : www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.