“Deputetët e dënuar nga populli” përjashtojnë gazetarët nga aktiviteti i Kuvendit/ Reagon Unioni i Gazetarëve dhe ISP


Deputetët që në Parlamentin e ardhshëm nuk do të jenë më për shkak se u ndëshkuan nga populli dhe nga vetë kreu i PS-së, Edi Rama, duke mos i futur në listë, si anëtarë të Byrosë së Kuvendit kanë miratuar një rregullore të re që pengon transparencën.

sp

Vendimi i miratuar në fshehtësi nuk lejon gazetarët të ndjekin aktivitetet e kryesisë së Kuvendit nga afër, por në një  zyrë me kompjuterë që transmetohen në kohë reale aktiv- itetet, por që regjia bëhet nga  Kuvendi. Më 5 maj ish-ambasadori i OSBE/ODHIR në ven- din tonë, në një intervistë  televizive, i ka konsideruar shqetësim të ashtuquajturat  “kaseta të gatshme” nga partitë politike, por mesa duket, shqetësimi i tij nuk është shqetësim për deputetët e përkohshëm Alket Hyseni, Anastas Angjeli, Besnik Baraj, Gramoz Ruçi (i vetmi që do jetë deputet edhe në Parlamentin e ardhshëm), Myslim Murrizi, Vasilika Hysi, Vilma Bello, Alban Zeneli, Ervin Bushati  dhe Nimet Musaj.

“Gjithashtu, praktika e partive politike dhe e institucioneve për ta ushqyer median me të ashtuquajturat kaseta të parapërgatitura është kritikuar për shumë vjet nga ne dhe nga miqtë tanë të ODIHR-it, pas zgjedhjeve. Nga njëra anë, përdorimi i këtyre kronikave që vijnë nga partitë politike nuk është profesional”, është shprehur Borchard më 5 maj 2020.

REAGIMET 

Vendimi i Byrosë së Kuvendit ka shkaktuar jo vetëm në radhët e gazetarëve, por edhe të organizatave të ndryshme. Unioni i Gazetarëve ankimoi  vendimin dje në kryesinë e Kuvendit. “Sot (dje) në orën 12:00  në selinë Kryesisë së Kuvendit të Shqipërisë dorëzohet letërankesa e UGSH-së për  vendimin e Byrosë së Kuvendit të Shqipërisë për ndryshime në rregulloren për akreditimin, akomodimin dhe orientimin e masmediave pranë Kuvendit të Shqipërisë. Përmes  letrës drejtuar Kryetarit të Kuvendit të Shqipërisë, zotit  Gramoz Ruçi, Unioni i Gazetarëve kërkon ndryshimin  e disa pikave të neneve të rregullores, të cilat tashmë i janë  vënë detyrë për zbatim Sekretarit të Përgjithshëm të Kuvendit”, njoftoi Unioni i  Gazetarëve.

Ndërsa Instituti i Studimeve Politike (ISP) është shprehur me shqetësim se vendimi i Kuvendit nuk është konsultuar me grupet e interesit. “Kuvendi ka informuar prej kohësh idenë e një sistemi të ri informimi në institucion, por me premtimin konstant se çdo  vendimmarrje do të ishte transparente, e konsultuar me median dhe grupet e interesit dhe në  funksion të parimit të garantimit të së drejtës së informimit dhe  transparencës në raport me  publikun. Rregullorja e miratuar rezulton se nuk është konsultuar me grupet e interesit, komuniteti i medias që mbulon  Kuvendin rezulton se ka qëndrime kritike, si dhe ISP dhe organizata të tjera të shoqërisë civile  nuk janë ftuar për të dhënë opinione konsultative, siç është ve- pruar e vijon të veprohet me disa  akte të tjera rregullatore apo  raportime vjetore më të parëndësishme të Kuvendit. Vendimi rezulton të jetë i marrë nga Byroja e  Kuvendit, shumica absolute e anëtarëve të së cilës nuk do të jenë më deputetë në legjislaturën e re parlamentare. Një vendim i tillë me impakt në standardet e informimit në legjislaturën e re do  të duhej të ishte sa më konsensual dhe më gjithëpërfshirës, si dhe  do të duhej të merrte në konsideratë standardet më të mira të  vendeve të BE-së”, reagoi ISP.

NENI I RREGULLORES

l. Mbledhjet e komisioneve të përhershme dhe nënkomisioneve të Kuvendit, si rregull, bëhen të hapura. Në këto raste, Kuvendi u jep sinjalin e transmetimit medieve të
akredituara, sipas përcaktimeve të bëra në Vendimin e Byrosë së Kuvendit nr. 68, datë 25.02.2021 “Protokolli i Sistemit Audio-Video”

2.Komisionet e përhershme dhe nënkomisionet, me shumicën e votave të të gjithë anëtarëve, mund të vendosin që mbledhjet ose pjesë të tyre të bëhen të mbyllura. Kur
vendoset zhvillimi i mbledhjes me dyer të mbyllura, drejtuesi i mbledhjes njofton stafin përgjegjës të Kuvendit për shkëputjen e sinjalit të transmetimit për mediet e akredituara.

© Panorama.al Burimi informacionit @Panorama.al: Lexo me shume: www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.