Deshifrimi i zhurmave dhe kodeve në sistemet virtuale do të jetë i mundur

11:20 13/09/2021

Çdo pjesë e të dhënave që udhëton përmes internetit, nga paragrafët në një email tek grafika 3D në një mjedis të realitetit virtual mund të ndryshohet nga zhurma që has gjatë rrugës, siç është ndërhyrja elektromagnetike nga një mikrovalë ose pajisje Bluetooth. Për këtë do të shërbejë GRAND.

Çipi i ri eliminon nevojën për pajisje të veçanta të deshifrimit, mund të rrisë efikasitetin e sistemeve të lojërave, rrjeteve 5G, internetit dhe më shumë. Të dhënat janë të koduara në mënyrë që kur të arrijnë në destinacionin e tyre, një algoritëm dekodimi mund të heq efektet negative të asaj zhurme dhe të tërheqë të dhënat origjinale.

Që nga vitet 1950, shumica e kodeve të korrigjimit të gabimeve dhe algoritmeve të deshifrimit janë krijuar së bashku. Secili kod ka patur një strukturë që korrespondonte me një algoritëm të veçantë, shumë kompleks të deshifrimit, i cili shpesh kërkonte përdorimin e pajisjeve të dedikuara.

Hulumtuesit në Universitetin e Bostonit dhe Universiteti Maynooth në Irlandë tani kanë krijuar çipin e parë që është në gjendje të deshifrojë çdo kod, pavarësisht nga struktura e tij, me saktësi maksimale, duke përdorur një algoritëm universal të dekodimit të quajtur “Guessing Random Additive Noise Decoding”(GRAND).

Hulumtimi udhëhiqet nga Muriel Médard, profesori Cecil H. dhe Ida Green në Departamentin e Inxhinierisë Elektrike dhe Shkencave Kompjuterike.
Hulumtimi do të paraqitet në Konferencën Evropiane të Kërkimit dhe Qarqeve të Pajisjeve të Ngurta javën e ardhshme.

Ndërsa të dhënat e koduara udhëtojnë mbi një rrjet, ato ndikohen nga zhurma, ose energjia që prish sinjalin, i cili shpesh gjenerohet nga pajisje të tjera elektronike.

Çipi GRAND përdor një strukturë me tre nivele, duke filluar me zgjidhjet më të thjeshta të mundshme në fazën e parë dhe duke punuar deri në modelet më të gjata dhe më komplekse të zhurmës në dy fazat pasuese. Çdo fazë funksionon në mënyrë të pavarur, gjë që rrit funksionimin e sistemit dhe kursen energji.

Meqenëse GRAND përdor vetëm libra kodesh për verifikim, çipi jo vetëm që punon me kode të vjetra, por gjithashtu mund të përdoret me kode që as nuk janë futur ende.

Në zbatimin e 5G, kompanitë e komunikimit luftuan për të gjetur konsensus se cilët kode duhet të përdoren në rrjetin e ri. Rregullatorët përfundimisht zgjodhën të përdorin dy lloje të kodeve tradicionale për infrastrukturën 5G në situata të ndryshme. Përdorimi i GRAND mund të eliminojë nevojën për atë standardizim të ngurtë në të ardhmen, thotë Médard.

Studiuesit gjithashtu planifikojnë të testojnë aftësinë e GRAND për të thyer kode më të gjata, më komplekse dhe për të rregulluar strukturën e çipit për të përmirësuar efikasitetin e tij të energjisë./tvklan.al

“”Burimi informacionit @TvKlan: Lexo me shume ne : www.botasot.al “”

Spread the love

Similar Posts