Gjermania konsideron ndalimin e fluturimeve nga vendet me variante COVID

gjermania bllokon fluturimet per shkak te covid

Gjermania po konsideron të ndalojë pothuajse të gjitha fluturimet hyrëse nga vendet e prekura nga variantet COVID-19, pavarësisht nga ajo që është rënë dakord në një nivel të BE-së.

Bisedimet janĂ« duke vazhduar brenda BE pĂ«r mĂ«nyrĂ«n se si vendet mund tĂ« zbatojnĂ« kufizime tĂ« mĂ«tejshme, por Ministria e Brendshme e GjermanisĂ« tha tĂ« enjten “nĂ«se nuk vendosen masa tĂ« kĂ«naqshme nĂ« nivelin e BE” vendi do tĂ« vepronte nĂ« njĂ« nivel kombĂ«tar.

Ministri Federal i BrendshĂ«m Seehofer kishte ngritur mundĂ«sinĂ« e shkurtimit tĂ« trafikut ajror nĂ« Gjermani “nĂ« pothuajse zero”, pasi ai sugjeroi se do tĂ« duheshin “masa drastike”, por tĂ« enjten tha nĂ« njĂ« konferencĂ« shtypi masa tĂ« reja do tĂ« pĂ«rqendroheshin nĂ« trafikun ajror me MbretĂ«rinĂ« e Bashkuar, Brazili, Afrika e Jugut dhe Portugalia.

“Ne jemi duke u pĂ«rqĂ«ndruar nĂ« zonat e mutacionit pĂ«r kĂ«tĂ« kufizim tĂ« propozuar tĂ« udhĂ«timit,” tha ai, duke shtuar se njĂ« projekt rregullore do t’i paraqitej qeverisĂ« gjermane tĂ« Premten.

“Ne jemi duke u pĂ«rpjekur tĂ« pĂ«rcaktojmĂ« se cili vend Ă«shtĂ« njĂ« zonĂ« mutacioni, e cila Ă«shtĂ« mĂ« pak njĂ« vendim politik sesa njĂ« teknik,” tha ai, duke treguar mĂ« shumĂ« vende mund tĂ« shtohen nĂ« listĂ«.

Bllokimi i Gjermanisë duke ulur numrat

Gjermania ka regjistruar gati 2.2 milion raste koronavirusësh që nga fillimi i pandemisë dhe më shumë se 55,000 vdekje.

Në janar ai u zgjat deri në 14 shkurt dhe u bë më i rreptë, me njerëzit në vendet e nxehta të ndaluara të udhëtonin më shumë se 15 km nga shtëpitë e tyre, duke kufizuar takimet private me një person tjetër nga jashtë shtëpisë, dhe karantinat e detyrueshme dhe testimin për mbërritjet.

U vendosën edhe kërkesa më të rrepta për maskën, me ato të gradës mjekësore të bëra të detyrueshme në transportin publik dhe në dyqane.

Pas regjistrimeve të rasteve ditore erdhën shifrat rekord të vdekjeve ditore, duke arritur një lartësi prej 1,244 në 14 Janar.

Kyçja ka çuar në një rritje më të ngadaltë të rasteve, me më shumë se 20,000 që janë regjistruar vetëm një që nga 16 Janari.

Kancelarja Angela Merkel tha nĂ« fillim tĂ« kĂ«tij muaji: “Numri i infeksioneve tĂ« reja Ă«shtĂ« ulur. Kjo na jep shpresĂ«. Por mutacioni i virusit mbart njĂ« rrezik tĂ« madh. Tani Ă«shtĂ« koha pĂ«r tĂ« parandaluar kĂ«tĂ« rrezik “.

Brenga kryesore në Gjermani tani, si në shumë vende të tjera, është ndalimi i hyrjes dhe përhapjes së varianteve të COVID-19 që janë identifikuar si më të transmetueshme.

Tashmë i pranishëm në disa rajone gjermane, varianti i Mbretërisë së Bashkuar, për shembull, mendohet të jetë deri në 70% më i transmetueshëm dhe shkencëtarët kanë thënë se mund të jetë rreth 30% më vdekjeprurëse, por ka ende paqartësi rreth këtij numri.

Lexo me shume: www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.