Inteligjenca artificiale mund të ndryshojë arsimin

inteligjenca artificiale mund te ndryshoje arsimin
inteligjenca artificiale mund te ndryshoje arsimin

11:50 09/09/2023

Studentët po e përdorin atë për të kryer detyrat, ekspertët: Sfida më e madhe, ndarjet shoqërore

Në universitetin suedez Lund, studentët mund të përdorin inteligjencën artificiale për të kryer detyrat.

Stafi pedagogjik çdo ditë organizon forume me nxënësit për sfidat dhe përfitimet e përdorimit të AI në punën e tyre. Të njëjtën linjë po ndjekin edhe Universiteti i Australisë Perëndimore në Perth, si dhe Universiteti i Hong Kongut të cilët po lejojnë ChatGPT brenda kufijve të rreptë.

Rachel Forsyth: Pra, ne nuk donim një ndalim të inteligjencës artificiale. Pra, në vend të kësaj, ne kemi një qasje lejuese, e cila është që ju mund ta përdorni atë për sa kohë që jeni të sigurt. Me këtë, ne nënkuptojmë se ai teston rezultatet që do të thotë se ne e dimë se ai student bëri punën që po vlerësojmë. Kjo nuk është gjithmonë e lehtë, që do të përmirësohet me kalimin e kohës.

I lançuar nga OpenAI i mbështetur nga Microsoft më 30 Nëntor, ChatGPT është bërë aplikacioni me rritjen dhe përdorimin më të shpejtë në botë deri më sot.

Mjetet GenAI, të tilla si ChatGPT, mbështeten në modele në gjuhë dhe të dhëna për të gjeneruar çdo gjë nga esetë tek videot e deri te llogaritjet matematikore që i ngjajnë sipërfaqësisht punës njerëzore, duke nxitur bisedat për një transformim në shumë fusha, përfshirë akademinë.

Rachel Forsyth: Unë mendoj se duhet të diskutojmë më shumë me studentët tani se çfarë është ajo që duam të vlerësojmë, pse duam që ata të mësojnë se si të bëjnë diçka. Ne në fakt nuk jemi aq të shqetësuar për atë pjesë të punës që ata japin. Është e rëndësishme se si arritën atje. Dhe ne do të duhet të gjejmë më shumë mënyra për të punuar së bashku me ta për këtë.

Organizata e Kombeve të Bashkuara për Arsim, Shkencë dhe Kulturë (UNESCO) ka bërë të ditur se udhëzimi i parë global mbi GenAI vlen në arsim dhe kërkime akademike.

Për rregullatorët kombëtarë, ai përshkruan hapat që duhen ndërmarrë në fusha të tilla si mbrojtja e të dhënave dhe rishikimi i ligjeve për të drejtat e autorit dhe u kërkon vendeve të sigurohen që mësuesit të kenë aftësitë e AI që u nevojiten.

Stefania Giannini: Kjo sfidë që unë shoh është se shpejtësia e ndryshimit në teknologji që është absolutisht në një shkallë të ndryshme nga shpejtësia që sistemet arsimore mund të reformohet dhe të ndryshohet. Kjo është arsyeja pse UNESCO po bën thirrje për një transformim të thellë të sistemeve arsimore, gjë që është shumë e rëndësishme. Teknologjia është një mjet në vetvete është neutrale. Është mënyra se si e përdorim teknologjinë. Dhe më pas, ne kemi nevojë për një ekosistem, i cili mund të riformohet për të ardhmen e arsimit.

Udhëzimi i fundit i UNESCO-s gjithashtu tregon rrezikun e GenAI i cili mund të thellojë ndarjet shoqërore pasi suksesi arsimor dhe ekonomik varet gjithnjë e më shumë nga aksesi në energji elektrike, kompjuterë dhe internet që më të varfrit nuk i kanë.

Klan News

inteligjenca artificiale mund te ndryshoje arsimin

Burimi informacionit @TvKlan: Lexo me shume ne :bopta sotwww.botasot.al

Spread the love

Similar Posts