Kancelarja Angela Merkel gëzon një mbështetje të madhe tek europianët

15:20 14/09/2021

Sondazhi në 12 vende të BE tregon popullaritetin e Kancelares gjermane

Mungesën e kancelares gjermane Angela Merkel nuk do ta ndiejnë vetëm qytetarët gjermanë por edhe europianët. Sipas një sondazhi të realizuar mbi qëndrimet e 16,000 qytetarëve në 12 vende  të BE–së Merkel gëzon një mbështetje shumë të gjerë në të gjithë rajonin.

Të anketuarit thonë se ajo do të ishte kandidatja e tyre e preferuar për postin e Presidentes së Europës.

Pa Merkelin, themelet e rolit udhëheqës të Gjermanisë në BE do të jenë dukshëm më të dobëta nëse qeveria e re nuk zbaton një strategji të besueshme që shkon përtej Merkelizmit“,  thuhet në analizën që shoqëron studimin.

Sa herë që Merkel merr një rol udhëheqës në BE – dhe tani, në fund të mandatit të saj, shumë qytetarë të BE-së e shohin Gjermaninë si një partner të besueshëm.

Kjo tregohet nga një sondazh i grupit të ekspertëve të Këshillit Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë. Mesatarisht, një në tre të anketuar i besojnë Republikës Federale të Gjermanisë për të përfaqësuar interesat europiane në politikën ekonomike dhe financiare, si dhe në fushat e demokracisë dhe të drejtave të njeriut.

Sidoqoftë, në mosmarrëveshjet politike globale, besimi i Gjermanisë në mbrojtjen e vlerave europiane është më i ulët.

Raporti quhet “Përtej Merkelizmit” sepse kryesisht merret me besimin në rolin e Gjermanisë përtej epokës së Merkel. Çfarë presin europianët kur ajo nuk është më në drejtimin e Gjermanisë ? Përgjigja e tyre është e ndryshme: Spanjollët, holandezët, danezët  dhe hungarezët  mendojnë se Gjermania është e aftë të bëjë një ndryshim në interesat e BE -së në çështjet e demokracisë dhe të drejtave të njeriut. Në Itali dhe Poloni vetëm një në katër deri në pesë mendon kështu.

Në të gjithë Evropën, 41% e të anketuarve thanë se do të donin ta shihnin Merkelin si Presidente, ndërsa vetëm 14% do të zgjidhnin homologun e saj francez Macron.

Popullariteti i Merkel tejkalon atë të Macron-it në vende të ndryshme të BE -së- përfshirë Holandën (58%), Spanjën (57%), Portugalinë (52%) dhe Danimarkën (46%) – duke demonstruar suksesin e saj në pozicionimin e Gjermanisë në Bashkimin Evropian.

Klan News

Burimi informacionit @TvKlan: Lexo me shume ne : www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.