Katërmbëdhjetë mënyra se si merimangat përdorin mëndafshin e tyre

Mëndafshi i merimangës është një material i mrekullueshëm që, për nga pesha, është më i fortë se çeliku dhe mund të jetë më elastik se goma. Është gjithashtu fleksibël dhe antimikrobik . Shkencëtarët kanë përdorur mëndafshin për të bërë forca të blinduara antiplumb, tela violine , fasha mjekësore, kabllo me fibra optike dhe madje edhe veshje ekstravagante.

“Unë nuk mendoj se njerëzit do t’ju besonin nëse do t’u thoshit atyre, është kjo krijesë që, nëse e rritni atë … në madhësinë e njeriut, ajo mund të kapte një aeroplan me materialin që e bën veten nga vetja.” thotë Fritz Vollrath, një biolog evolucionar në Universitetin e Oksfordit.

Mëndafshi i merimangës është bërë nga një përzierje e proteinave të ndryshme të lidhura së bashku në një zinxhir, të prodhuar nga gjëndrat speciale të quajtura spinnerets në pjesën e pasme të merimangës. Të gjitha merimangat prodhojnë mëndafsh ( disa merimangat mund të prodhojnë disa lloje të ndryshme), por jo domosdoshmërisht si rrjeta si ato të përshkruara në dekorimet e Halloween.

Këtu janë disa mënyra të çuditshme se si merimangat përdorin mëndafshin e tyre përtej rrjetave statike që përdorin për të kapur prenë e tyre.

Mëndafshi si një rrjet pasiv ku mund të fluturojnë insektet mund të jetë metoda më pak interesante e gjuetisë së merimangave. Për të kapur vaktin e tyre të ardhshëm, merimangat mund të përdorin mëndafshin e tyre si rrjeta – ose si lasos, kamxhik, lidhëse, maskime , linja peshkimi dhe joshje.

Shumica e merimangave shmangin milingonat sepse ato shpesh janë grabitqare vetë, por një familje merimangash i trajton milingonat si ushqim. Kur merimanga e murit ( Oecobius ) gjen vetëm një milingonë, ajo rrotullohet rreth viktimës së saj, gjatë gjithë kohës duke nxjerrë një kordon mëndafshi dhe duke e mbështjellë milingonën nga një distancë e sigurt. Pasi milingona tërhiqet, merimanga hyn për të vrarë duke e copëtuar milingonën në bazën e antenave.

Spider vigan-faced ( Deinopis ) vishet me një  lak , por e pozicionon atë në një mënyrë të pazakontë. Ajo gërsheton një rrjetë midis katër këmbëve të saj të përparme, e mban krijesën gjerësisht të hapur ndërsa është e varur me kokë poshtë dhe pret. Pasi një insekt endet pranë, ajo kap prenë e saj duke përdorur rrjetën. Ky gjahtar që hedh rrjetë mund të kapë gjahun që endet poshtë apo edhe duke fluturuar në ajër, ashtu si një lojtar  që kap një top. Pastaj merimanga fitimtare grumbullon prenë e saj dhe e vret atë.

Në vitin 1883, vullkani Krakatoa në Indonezinë e sotme shpërtheu me forcën e mbi 10,000 bombave hidrogjenore, duke zhdukur pjesën më të madhe të ishullit dhe duke e kthyer atë në një djerrinë të pajetë. Tre muaj më vonë, shkencëtarët vizitorë u befasuan kur gjetën një formë jete të pranishme në rajon: merimangat mikroskopike.

Këto merimanga nuk ishin në ishullin e porsalindur sepse i mbijetuan shpërthimit. Përkundrazi, ata kishin udhëtuar atje pas shpërthimit – me balonë. Tani një fenomen i njohur, balonimi ndodh kur merimangat derdhin mëndafshin e tyre në ajër si një velë  Merimangat janë gjetur në mes të oqeanit, duke bërë një udhëtim në rrymën e avionëve dhe në ishuj të largët qindra milje nga kontinenti. Jo të gjitha merimangat fluturojnë në tullumbace për të udhëtuar në distanca ekstreme – disa mbështeten në të për t’u larguar nga grabitqarët ose për të mbuluar gjatësi të shkurtra pa shpenzuar shumë energji.

Kur një merimangë fluturon me balona, ​​ajo fjalë për fjalë ngjitet në majë të gishtave dhe e ngre barkun drejt qiellit. Ajo nuk ka nevojë gjithmonë për erëra të favorshme për t’u larguar (flladet janë më të mira se rrëmbimet), por përkundrazi mbështetet në zmbrapsjen elektrostatike për të gjeneruar pjesën më të madhe të ngritjes. Mëndafshi i merimangës është i ngarkuar negativisht, i ngjashëm me sipërfaqen e Tokës që ngarkohet negativisht nga 40,000 stuhitë ditore në mbarë botën. Ashtu si ngarkesat sprapsin, kështu forca e shtyn mëndafshin nga toka për të ndihmuar merimangën të fluturojë. Merimangat mund të ndiejnë fushat elektrike me qimet në këmbë, kështu që ata mund të ngrenë një gjymtyrë për të vëzhguar kushtet atmosferike përpara se të kryejnë një arratisje të madhe.

Merimangat nuk i ndërtojnë shtëpitë e tyre vetëm nga mëndafshi. Disa nga këto merimanga bëjnë përpjekje për ta dekoruar edhe atë. Ata thurin nëpër rrjetat e tyre vija mëndafshi me breza të trashë të quajtur stabilimenta. Shkencëtarët fillimisht edhe pse këto struktura punuan për të stabilizuar rrjetën, por teoria u hodh poshtë pasi ata zbuluan se modelet ishin vetëm të thurura lirshëm në hyrjen e pëlhurës së rrjetës. Sot, funksioni i stabilimenta-s është ende një mister.

Por disa hipoteza kërkojnë ta shpjegojnë atë. Meqenëse stabilimenta janë thurur vetëm nga merimangat që ecin gjatë ditës, studiuesit kanë hamendësuar se këto merimanga synojnë të shohin dizajnet e tyre të hollësishme të rrjetës. Modelet që shfaqen mund të përdoren për të kamufluar merimangat duke errësuar siluetën e tyre. 

Shkencëtarët mendojnë se ato gjithashtu mund të rrisin madhësinë e perceptuar të merimangës. Teori të tjera kryesore përfshijnë se këto struktura reflektojnë më shumë dritë ultravjollcë në të njëjtën mënyrë që bëjnë lulet dhe gjethja, duke tërhequr më shumë insekte në struktura. Përndryshe, ato mund të shërbejnë si një shenjë ndalimi në mënyrë që zogjtë të mos fluturojnë aksidentalisht dhe të mos dëmtojnë rrjetën. Ana negative e këtyre motiveve të endura është se ato duket se tërheqin më shumë merimangat që hanë merimangat duke e bërë rrjetën të duket më e dukshme për këta gjuetarë vizualë.

Merimangat kërcyese bredhin lirshëm gjatë ditës, por natën ose në mes të të ftohtit ose shiut, ato i rrotullojnë vetes një strehë të mëndafshtë. Merimangat që kërcejnë përdorin këto “çadra për këlyshët” për të hequr qafe lëvozhgën e tyre të jashtme në mënyrë të sigurt, për të ruajtur qeset e vezëve ose për të hibernuar. Një shkencëtar ka spekuluar se aftësia për të rrotulluar fshikëzën komode që izolojnë merimangën nga i ftohti është një nga arsyet pse merimanga kërcyese Himalayan ( Euophrys omnisuperstes ) mund t’i mbijetojë temperaturave të ftohta.

Një merimangë rrotullon fshikëzën për t’u mbrojtur nga baticat e përditshme ku banon. Kur uji ngrihet, merimangat vulosen në këto qoshe dhe çarje me mëndafsh të papërshkueshëm nga uji. Studiuesit kanë zbuluar se merimanga ul frymëmarrjen e saj për të zvogëluar shpejtësinë e djegies përmes oksigjenit në xhepin e saj të ajrit. Shkencëtarët kanë ende pyetje – të tilla si se si rrjeta mund t’i rezistojë kripës së detit.

Vetëm një arachnid jeton pjesën më të madhe të jetës së tij nën ujë: merimanga e ziles së zhytjes (Argyroneta aquatica). Përpara se të zhytet në ujë, ajo hedh një flluskë në pjesën e pasme të saj si një rezervuar i përkohshëm skuba. Për një zgjidhje afatgjatë, ajo rrotullon një kambanë zhytjeje të mbushur me ajër, në formë kube me mëndafsh mbi bimësinë ujore si shtëpia e saj nënujore.

Merimangat e ziles zhytëse pompojnë duke përdorur flluska që mbledhin nga sipërfaqja e ujit. Zona e tyre e mëndafshtë lejon shkëmbimin e molekulave të gazit me ujin përreth. Shkencëtarët kanë matur oksigjenin që shpërndahet në kambanën e zhytjes dhe dioksidi i karbonit që shpërndahet për të lehtësuar frymëmarrjen e merimangës. Për këtë arsye, shkencëtarët madje e kanë krahasuar strukturën e punuar  me një gushë. Në ujërat e varfër me oksigjen, këto merimanga do të zgjerojnë madhësinë e shtëpive të tyre për të mbushur më shumë ajër. Megjithëse shkëmbimi i gazit është efikas, përfundimisht këmbanat e zhytjes tkurren, kështu që merimangat duhet të rishfaqen një herë në ditë për të mbledhur flluska për riinflacion.

“Merimangat dhe tarantulat do të përdorin mëndafsh për të përforcuar tunelet që bëjnë. Pra, është si një material ndërtimi,” thotë Sebastian Echeverri, një studiues dhe komunikues i merimangave. Në mesin e 19 merimangave të tij të përkëdhelura, të preferuarat e tij janë dy merimangat e tij në dyer.

Kjo lloj merimange e pajis shtëpinë e saj me një derë të fortë prej dheu, gjethesh dhe mëndafshi. Mentesha e derës në veçanti është e tjerrë prej mëndafshi. Këta arachnids e mbajnë derën mbyllur në mëngjes dhe e lënë të hapur ndërsa gjuajnë natën, kur merimangat janë më aktive. Nga hyrja rrezatojnë shtigje me fije mëndafshi që veprojnë si vija udhëtimi. Kur një viktimë prek këto fije, gjuetarët e pritës do të ndiejnë dridhjet e tyre përmes mëndafshit dhe do të hidhen.

Dyert shërbejnë si mbrojtje, veçanërisht kundër armikut të harkut të tyre grabitqar: grerëzave parazitare. Në rast të një sulmi, merimangat e dyerve të kurthit përdorin këpurdhët e tyre për të mbajtur derën mbyllur – një lëvizje që të kujton çuditërisht një adoleshent njerëzor inatçitur. Por grabitqarët thumbues zakonisht fitojnë duke përtypur nga përplasja. Merimanga më e vjetër e njohur në natyrë, një merimangë trapdoor që banonte në Australinë jugperëndimore, ngordhi në vitin 2016 në moshën 43-vjeçare kur u vra nga një grenzë parazitare që bastisi shtëpinë e saj.

Jo të gjitha merimangat janë gjahtarë të vetmuar. Studiuesit njohin 25 lloje sociale nga 45,000 të përshkruara. Merimangat sociale shpesh jetojnë së bashku në koloni deri në 50,000 (edhe pse një anëtarësim prej rreth 1,000 është zakonisht madhësia optimale). Duke punuar së bashku, një ushtri e tillë arachnids mund të ndërtojë shtëpi mbresëlënëse prej mëndafshi.

Vetëm pjesëtaret femra – më shumë se meshkujt nga pesë në një – punojnë së bashku për të ndërtuar, riparuar dhe pastruar shtëpinë e tyre. Një numër i madh i kolonisë dhe rrjetës së madhe vijnë në ndihmë kur merimangat shkojnë pas presë më të madhe që një individ nuk mund ta marrë i vetëm. Merimangat punojnë si një ekip për të rrëzuar këto insekte më të mëdha, të tilla si karkalecat ose fluturat , duke mposhtur viktimat me numrin e tyre.

Nëse rrjetat e Anelosimusit shqetësohen nga tufat grabitqare të milingonave ose grerëzave, trupat e merimangës mund të krijojnë një mbrojtje në këmbim. Dridhjet e ndërlidhësve transmetohen lehtësisht në rrjetat e gjera, gjë që pamundëson çdo sulm të befasishëm. Fituesi i betejës, merimangë apo ndryshe, do të ketë një vakt të bollshëm nga të rënët.

Rrjetat e mëdha prej mëndafshi nuk janë të mira kundër kafshëve më të mëdha, veçanërisht zogjve që grabitin mëndafshin për të zbukuruar foletë e tyre.

Ndërsa merimangat zakonisht shuajnë etjen e tyre duke thithur lëngjet e gjahut të tyre, ato gjithashtu mund të hidratohen në mënyrën tradicionale duke u thithur drejtpërdrejt nga pikat e ujit ose pellgjet e vogla. Për t’i shpëtuar vetes një udhëtim në një gropë uji, ata herë pas here pinë pikat që kondensohen në rrjetat e tyre.

Mëndafshi i merimangës mund të jetë i shkëlqyer në tërheqjen e lagështirës nga ajri. Studiuesit studiuan mëndafshin e merimangave kribellate dhe zbuluan se çelësi i vetive të grumbullimit të ujit është vetë struktura e zhvendosjes së fibrës. Në prani të lagështisë, fijet ngjiten në nyje të ndara midis fijeve të lëmuara të pazgjidhura për t’u dukur si rruaza me fije. Këto fryrje me nyje janë magnete lagështie. Kur uji kondensohet mbi mëndafsh, pikat do të rrëshqasin përgjatë zonave të lëmuara dhe do të bashkohen në globula më të mëdha.

Proteinat në mëndafshin e merimangës janë një mall i vlefshëm. Bërja e mëndafshit kërkon energji nga ana e merimangës, kështu që ndonjëherë ajo ha mëndafshin e saj , duke e lejuar trupin e saj të riciklojë proteinat për të bërë mëndafsh të ri. Shumë merimanga në mënyrë rutinore prishin rrjetat e tyre dhe fillojnë përsëri, kështu që ato gjithashtu mund të riciklojnë materialet e tyre të ndërtimit.

Merimanga Argyrodes , ose merimanga pika e vesës , e çon ngrënien e mëndafshit në një nivel krejtësisht të ri – duke grabitur mëndafshin e merimangave të tjera. Kjo merimangë është një kleptoparazit, që do të thotë se grabit bujarinë e insekteve të merimangave të tjera në vend që të gjuajë për vete. Herë pas here bën më shumë se sa të vjedhë – madje mund të hyjë brenda dhe të presë nikoqirin. Gjatë kohërave të dobëta kur merimangat e tjera nuk mund të zënë një peshk, merimangat do të vjedhin përsëri nga të varfërit duke ngrënë rrjetat e strehuesit. Studiuesit kanë vëzhguar në laborator se hajdutët e vërtetë mund të konsumojnë të njëjtën sasi mëndafshi si insektet.

Femrat janë të njohura për ndërtimin e një qese veze të dukshme prej mëndafshi si çerdhe. Nënat janë jashtëzakonisht mbrojtëse – ato do të mbajnë qeset e vezëve në nofullat e tyre kudo që të bredhin. Kur vezët janë gati të çelin, nëna do të rrotullojë një “çadër” për çerdhe dhe do t’i vendosë vezët brenda. Pastaj, ajo qëndron roje jashtë dhe i mbron ato nga grabitqarët derisa të rinjtë e saj të rriten mjaftueshëm për të bërë rrugën e tyre dhe për të dalë në botë.

Femrat nuk janë të vetmet me një përdorim kreativ të mëndafshit. Meshkujt e rrotullojnë materialin në letër ambalazhi. Studiuesit kanë demonstruar se një femër ka mbi gjashtë herë më shumë gjasa për të ngrënë një bashkëshort të mundshëm nëse ai tregon neglizhencë, pavarësisht nëse ajo është e uritur apo jo.

“Disa [meshkuj] janë në të vërtetë shumë keqbërës,” thotë Vollrath. Ndonjëherë, paketat “nuk kanë as mizë brenda”. Meshkujt dinak mund të marrin rrugë të shkurtra – në vend që të investojnë përpjekjet për të përgatitur një dhuratë ushqyese, meshkujt mund të mashtrojnë mund të mbështjellin farat e bimëve të pangrënshme, mbetjet e vakteve ose guralecat. Një mashkull mund t’i shpëtojë mashtrimit dhe të shtrëngohet shpejt, por femra zakonisht e shkurton kohën e saj romantike pasi zbulon hilenë. Mashtrimi i mashkullit është një ekuilibër midis kostos dhe përfitimit: Ai mund të kursejë energjinë e tij duke përgatitur një dhuratë të pavlerë për femrën; por nga ana tjetër, ai mund të mos ketë kohë të mjaftueshme për t’u bashkuar ose mund të hahet.

Nuset e ardhshme të shumë llojeve të merimangave janë krijesa të frikshme – ato mund të hanë çdo mashkull që guxon të afrohet. Një merimangë mashkull mund të pengojë një femër që ta hajë atë duke e lidhur me mëndafshin e tij përpara çiftëzimit.

Disa merimanga e frenojnë femrën duke ia lidhur të gjithë trupin në tokë; Meshkuj të tjerë hedhin mbi nuset e tyre një vello të lehtë mëndafshi që është e mbushur me feromone për ta ndezur atë. Studiuesit kanë treguar se ky mëndafsh i rrallë gjithashtu qetëson femrën ashtu si një batanije me peshë. Kjo paralojë bëhet nga nevoja e plotë – femrat janë përgjithësisht më të mëdha dhe më agresive se meshkujt. Në rastin e pilipes Nephila, femrat janë dhjetë herë më të mëdha dhe 125 herë më të rënda. Dhe femrat nuk e kanë problem të çlirohen nga lidhjet pas çiftëzimit.

Femrat merimangash ujku endacakë , për të transmetuar se janë beqarë dhe gati për t’u bashkuar, ata do të lënë një gjurmë mëndafshi teksa enden. Kjo ‘rrugë e mëndafshit’ përmban feromone seksuale, sinjale kimike të çuditshme që do t’i dërgojnë meshkujt në një ndjekje. Në fakt, meshkujt e një specie të veçantë merimangash ujku, Schizocosa ocreata , janë në gjendje të dallojnë të rriturit e virgjër nga femrat parapubeshente nga kimikatet në fijet e mëndafshit. Ata preferojnë të ndjekin femrat e pjekura seksualisht për të rritur suksesin e tyre riprodhues.

Meshkujt do të shfaqin një shfaqje miqësie, edhe para se të arrijnë femrën. Shfaqja e mrekullueshme është energjikisht e kushtueshme dhe mund ta bëjë atë më të dukshëm për grabitqarët. Por studiuesit mendojnë se ka ende një avantazh evolucionar për të bërë një shfaqje pa atë femër të çuditshme në audiencë. Meshkujt thjesht shpresojnë të tërheqin vëmendjen e femrave të tjera që ndodhin aty pranë dhe ndoshta t’u dërgojnë një mesazh të hershëm femrave të interesuara.

Merimangat janë jashtëzakonisht të ndjeshme ndaj dridhjeve. Ata mund ta ndiejnë prenë e tyre përmes dridhjeve të vogla në mëndafsh. Mëndafshi gjithashtu ofron platformën perfekte për arachnids për të komunikuar nga një distancë duke shkulur fijet ose duke gjëmuar barkun e tyre. Merimangat mund të komunikojnë përpara dhe mbrapa përgjatë një fije mëndafshi gjatë miqësisë, kështu që një mashkull mund të testojë ujërat përpara se t’i afrohet një femre të ngecur për të mos u ngrënë. Nëse femra është e hapur, ajo thjesht mund të tërhiqet prapa.

Merimangat, nëse ende nuk është e qartë, mund të jenë krijesa mashtruese. Një merimangë kanibaliste ka mësuar se si të imitojë dridhjet e një insekti të kapur në një kurth. Ato bien nga rrjetat e merimangave të tjera, tingëllon këngën e tij për të joshur viktimat në një qoshe, pastaj u zë pritë atyre. 

Merimangat Portia do të bëjnë një lëvizje në çdo merimangë që është deri në dyfishin e madhësisë së saj, kështu që kur merren me merimangat më të mëdha, kanibalët duhet të dridhen me kujdes, që të mos bëhen pre e tyre. Përsëri, kjo merimangë e zgjuar eksperimenton me rrahje të ndryshme, ndoshta duke shkulur një melodi monotone që qetëson merimangat më të mëdha. Ose, ritmi i saj mund ta orientojë viktimën e ardhshme në një drejtim të caktuar, kështu që Portia mund të sulmojë prenë e saj nga një kënd më i sigurt. Gama mbresëlënëse e taktikave të Portia -s është shenja dalluese e botës së merimangave që hanë merimangën në të cilën jetojnë .

“[Merimangat] kanë marrë çdo aspekt të mundshëm të të qenit një merimangë dhe thjesht vrapojnë me të në drejtime krejtësisht të ndryshme,” thotë Echeverri. “Merimangat e bëjnë ‘merimangën’ në mënyra krejtësisht të ndryshme.”

Për t’u bërë pjesë e grupit “Balkanweb” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb

Burimi informacionit @BalkanWeb: Lexo me shume ne : www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.