Kriza klimatike/ Arritja e shkencëtarëve në Britani rrit shpresat për prodhimin e energjisë së pastër të pakufishme: Hapi vendimtar drejt një burimi të qëndrueshëm

Shkrirja eshte me e sigurte  mund të prodhojë pak mbetje dhe kërkon vetëm sasi të vogla të karburantit të bollshëm, me burim natyror, duke përfshirë elementë të nxjerrë nga uji i detit. Kjo e bën atë një opsion tërheqës pasi bota po largohet nga lëndët djegëse fosile që nxisin ndryshimin e klimës.

Në një makinë gjigante shkencëtarët që punonin në fshatin anglez Culham, pranë Oksfordit, ishin në gjendje të gjeneronin një rekord 59 megaxhaule energjie të qëndrueshme të shkrirjes për pesë sekonda më 21 dhjetor të vitit të kaluar. Pesë sekonda është kufiri që makina mund të mbajë energjinë përpara se magnetet e saj të mbinxehen.

Një fushë magnetike kërkohet që të përmbajë temperaturat e larta të nevojshme për të kryer procesin e shkrirjes, e cila mund të jetë deri në 150 milionë gradë Celsius, 10 herë më e nxehtë se qendra e diellit.

“Eksperimenti ynë tregoi për herë të parë se është e mundur të kemi një proces të qëndrueshëm të shkrirjes duke përdorur saktësisht të njëjtin përzierje karburanti të planifikuar për termocentralet e ardhshme të shkrirjes”- tha Tony Donné, CEO i EUROfusion, në një konferencë për shtyp.

EUROfusion, një konsorcium që përfshin 4,800 ekspertë, studentë dhe staf nga e gjithë Evropa, e kreu projektin në partneritet me Autoritetin e Energjisë Atomike të Mbretërisë së Bashkuar. Komisioni Evropian gjithashtu kontribuoi me financim.

Potenciali për energjinë e shkrirjes është i madh. Eksperimenti JET përdori elementët deuterium dhe tritium  të cilët janë izotopë të hidrogjenit për të nxitur shkrirjen. Ata elementë ka të ngjarë të përdoren në shkrirje në shkallë komerciale dhe mund të gjenden në ujin e detit.

“Energjia që mund të merrni nga karburanti i deuteriumit dhe tritiumit është masive. Për shembull, furnizimi me energji i të gjithë kërkesës aktuale elektrike në Mbretërinë e Bashkuar për një ditë do të kërkonte 0.5 ton deuterium, i cili mund të nxirret nga uji i detit  ku përqendrimi i tij është i ulët. por e bollshme”, tha për CNN Tony Roulstone nga Departamenti i Inxhinierisë në Universitetin e Kembrixhit.

Ai tha se shkrirja e gjeneruar nga JET ishte pothuajse e njëjtë me një turbinë me erë dhe mund të furnizonte energjinë e një shtëpie për një ditë. Por nëse gjenerohet në mënyrë të përsëritur, mund të furnizojë me energji mijëra shtëpi.

Ekspertët thonë se rezultatet vërtetojnë se fuzioni bërthamor është i mundur dhe jo më një zgjidhje e ëndërruar për krizën klimatike.

“Këto rezultate të rëndësishme na kanë çuar një hap të madh më pranë mposhtjes së një prej sfidave më të mëdha shkencore dhe inxhinierike të të gjithave,” tha Ian Chapman, CEO i Autoritetit të Energjisë Atomike në Mbretërinë e Bashkuar.

Energjia bërthamore i tremb njerëzit. Kriza klimatike po i jep një tjetër shans

Mark Wenman, një studiues i materialeve bërthamore në Imperial College London, tha në një deklaratë se rezultatet e eksperimentit janë motivuese dhe se ato tregojnë se “energjia e shkrirjes nuk është më vetëm një ëndërr e së ardhmes së largët – inxhinieria për ta bërë atë. një burim i dobishëm dhe i pastër energjie është i arritshëm dhe po ndodh tani.”

Tokamak në Oksford, i quajtur Joint European Torus (JET), ka qenë subjekt i nxehtësisë dhe presionit të tillë ekstrem sa ky eksperiment ka të ngjarë të jetë i fundit me të cilin do të përballet.

Por rezultatet e tij shihen si një ndihmë e madhe për ITER, një megaprojekt shkrirje në jug të Francës i mbështetur nga SHBA, Kina, Bashkimi Evropian, India, Japonia, Koreja dhe Rusia. Projekti ITER është ndërtuar 80% dhe synon të fillojë shkrirjen bërthamore diku në 2025-2026.

Ndërsa qëllimi i JET ishte të provonte se fuzioni bërthamor mund të gjenerohej dhe qëndronte, qëllimi i ITER është të prodhojë një kthim të dhjetëfishtë të energjisë, ose 500 MW fuqi të shkrirjes nga 50 MW karburant i futur.

Rezultatet janë premtuese, por zotërimi i shkrirjes bërthamore si një burim i përditshëm energjie është ende shumë larg.

“Rezultatet e JET janë mbresëlënëse dhe ndoshta do të përmirësohen ndërsa vazhdojnë me eksperimentet e tyre. Ata po prodhojnë fuqi të lartë 12 MW, por tani vetëm për pesë sekonda. Djegia e shkrirjes shumë më e gjatë është ajo që kërkohet,” tha Roulstone.

Raporti më i fundit nga Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) mbi shkencën më të fundit tregon se bota duhet të përgjysmojë emetimet e saj të gazeve serrë këtë dekadë dhe të arrijë zero emetimet neto deri në vitin 2050 për të mbajtur nën kontroll ngrohjen globale. Kjo do të thotë të bëjmë një tranzicion të shpejtë larg lëndëve djegëse fosile, si qymyri, nafta dhe gazi.

Këto veprime duhet të kenë ndonjë shpresë për të mbajtur ngrohjen në 1.5 gradë Celsius mbi nivelet para-industriale, të parë si një prag për përkeqësimin e ndjeshëm të ndikimeve klimatike, sipas IPCC.

(BalkanWeb)

Burimi informacionit @BalkanWeb: Lexo me shume ne : www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.