Ndëshkimi fizik përdoret ende në shkollat e SHBA

22:30 05/05/2021

19 shtete në jug të Amerikës aktualisht e lejojnë këtë gjë në institucionet arsimore

Një video e një drejtori të shkollës në Florida që godet një studente 6-vjeçare ka shkaktuar zemërim në internet.

Në videon e filmuar nga nëna e fëmijës muajin e kaluar, studentja ndodhet e përkulur mbi një karrige, duke qarë, ndërsa ajo goditet tre herë nga drejtoresha Melissa Carter e Shkollës Qendrore Fillore në Clewiston, Florida. Carter tani është nën hetim nga bordi i shkollës Hendry County.

Ndëshkimi trupor ose forma të tjera të ndëshkimit fizik nuk lejohet në shkollat ​​e Qarkut Hendry. 19 shtete të SH.B.A. kryesisht në jug të vendit lejojnë ndëshkimin trupor në shkolla. Rregullat në secilin shtet ndryshojnë në lidhje me llojin e goditjes që mund të përdoret.

Alabama, Texas, Louisiana, Mississippi dhe Georgia janë ndër shtetet ku përdoret praktika, megjithëse disa distrikte shkollore brenda këtyre shteteve mund të votojnë për të ndaluar praktikën. I tillë është ky rast për bordin e shkollës Hendry County, i cili ka ndaluar ndëshkimin fizik edhe pse shteti në të cilin ndodhet Florida e lejon atë.

Masa të ngjashme kanë dështuar në vitet e fundit, me disa kundërshtarë që thonë se çështja duhet t’u lihet rretheve shkollore individuale. Në vitin 1977, Gjykata e Lartë e SHBA-së zbuloi se Amendamenti i 8-të i cili ndalon ndëshkimin mizor dhe të pazakontë nuk zbatohej për studentët e shkollës, që do të thotë se mësuesit mund të përdorin ndëshkimin fizik pa lejen e prindërve.

Më shumë se 106,000 fëmijë u ndëshkuan fizikisht në shkollat ​​publike të SHBA-së gjatë vitit shkollor 2013-2014, viti i fundit për të cilin ka të dhëna kombëtare sipas Zyrës së Departamentit të Edukimit për të Drejtat Civile.

Ekspertët kanë zbuluar se nxënësit me ngjyrë, djem dhe fëmijë me aftësi të kufizuara janë në mënyrë disproporcionale, subjekt i dhunës së sanksionuar në shkollë. Suedia, Finlanda, Austria, Danimarka dhe Franca janë ndër vendet që kanë bërë ndalime.

Klan News

Burimi informacionit @TvKlan: Lexo me shume ne : www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *