Nën bombardime, shkollat e Kievit vijojnë mësimin

21:55 03/12/2022

85% e stafit të institucioneve kanë mbetur në qytet, ndërsa studentët janë zhvendosur në rajone më të sigurta ose jashtë vendit

Duke jetuar përmes sulmeve me raketa dhe ndërprerjeve të energjisë që janë bërë një dukuri e rregullt në kryeqytetin e Ukrainës, 190,000 nxënës të shkollës së Kievit vijojnë që të ndjekin mësimet përmes të gjithave lëndëve, qoftë online apo fizikisht në klasa.

Megjithëse shkollat, si pothuajse të gjitha ndërtesat në kryeqytetin e Ukrainës, përjetojnë ndërprerje të rregullta të energjisë elektrike të shkaktuara nga breshëritë e raketave ruse në rrjetin elektrik që nga tetori, zyrtarët e qytetit këmbëngulin se ata  do të jenë në gjendje të përfundojnë semestrin aktual, i cili përfundon në 23 Dhjetor.

Autoritetet kanë parashikuar që viti shkollor të zgjasë deri në verë, por situata e luftës është e zymtë pasi gati gjysma e rrjetit elektrik të Ukrainës është shkatërruar nga Moska dhe Kievi ka deklaruar se pret sulme të tjera.

Të shkosh në shkollë është më argëtuese sesa të studiosh në shtëpi, sepse mund t’i shohësh miqtë e tu. Tani nëse ka një sirenë sulmi ajror, nuk duhet të dal nga mësimi. Ajo që unë do të doja të ndryshoja në arsim është që strehëzat e bombave të bëhen pak më të mëdha, nëse është e mundur që të gjithë fëmijët të jenë  në një hapësirë.”

Rreth 85% e stafit të shkollës kanë mbetur në qytet. Studentët e tjerë janë zhvendosur në rajone më të sigurta ose jashtë vendit. Si rezultat, shkollat ​​e kanë zhvilluar mësimin online dhe më pak fizikisht për shkak të bombardimeve.

Shkollat ​​private të Kievit, shumë prej të cilave u hapën në vitet para pushtimit, kanë qenë në gjendje të përdorin burimet e tyre më të mëdha financiare për t’u përgatitur gjerësisht për ndërprerjen e ardhshme.

Ne siguruam dy gjeneratorë 15 kilovat dhe grumbulluam karburant për të mbushur gjeneratorët. Kishte probleme me gatimin e ushqimit, pasi të gjitha sobat mbështeten në energjinë elektrike. Kështu që ne e bëmë atë autonome dhe kemi mbledhur rezerva ushqimi, të cilat do të mund t’i gatuajmë.”

Ka ende një mungesë në mbarë qytetin prej 35,000 vendesh në strehimoret e bombave të shkollave ku studentët dhe stafi duhet të strehohen gjatë sirenave të sulmit ajror. Kur ikën energjia në të gjithë qytetin, jeta është e vështirë për mësuesit dhe nxënësit.

Klan News

Burimi informacionit @TvKlan: Lexo me shume ne : www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *