Pas shpalljeve “non grata” për minim të demokracisë, SHBA sanksione edhe grupeve që blejnë votat! Goditet grupi kriminal që kishin marrëveshje me politikanët për…

Zyra e Kontrollit të Pasurive të Huaja e Departamentit Amerikan të Thesarit (OFAC) ka targetuar 16 individë dhe 24 entitete në disa vende të Europës dhe Hemisferës Perëndimore. Në njoftim thuhet se Zvonko Veselinoviç, si lideri i Grupit të Organizuar Kriminal (OCG) është një nga figurat më të korruptuara dhe më famëkeqe të Kosovës.

Veselinoviç

Këto shpallje pasojnë veprimet e mëparshme këtë javë që synonin korrupsionin në Republikën Demokratike të Kongos dhe personat që kontribuojnë në shtypjen dhe minimin e demokracisë në mbarë botën.

“Zvonko Veselinoviç (Veselinovic), udhëheqësi i Grupit të Krimit të Organizuar Zvonko Veselinoviç (OCG), është një nga figurat më famëkeqe të korruptuara të Kosovës. OCG e Veselinoviç është e angazhuar në një skemë ryshfeti në shkallë të gjerë me zyrtarë të sigurisë kosovare dhe serbe, të cilët lehtësojnë trafikimin e paligjshëm të grupit të mallrave, parave, narkotikëve dhe armëve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Grupi gjithashtu ka komplotuar me politikanë të ndryshëm në disa marrëveshje quid pro quo (shkëmbimit të përfitimeve), duke përfshirë ryshfetin në fillim të vitit 2019 të zyrtarëve kosovarë të sigurisë për të lejuar operacionet e tyre të kontrabandës ndërmjet Serbisë dhe Kosovës dhe ryshfetin e fundit të vitit 2017 të zyrtarëve kosovarë të sigurisë kufitare për të lejuar kalimin e sigurt për kontrabandistët”, thuhet në njoftim.

Lista e grupit të organizuar kriminal të Zvonko Veselinoviqit përfshinë Rosiç, Andrija Zhelko Bojiç, Srgjan Milivoje Vuloviç, Milan Mihajloviç, Milan Radisavljeviç, Radovan Radiç, Sinisa Nedeljkoviç, Radule Steviç.

Uashington/ Sot, Zyra e Kontrollit të Pasurive të Huaja e Departamentit Amerikan të Thesarit (OFAC) ka targetuar 16 individë dhe 24 entitete në disa vende të Europës dhe Hemisferës Perëndimore. Masat e sotme janë marrë në vijim të Urdhrit Ekzekutiv 13818, që ngrihet mbi bazën e aktit global “Magnitsky” të Llogaridhënies për të Drejtat e Njeriut dhe targeton autorët e korrupsionit dhe dhunimit serioz të të drejtave të njeriut.

“Krimi i organizuar ndërkombëtar dhe korrupsioni shpesh shkojnë paralelisht me efektet masivisht destabilizuese mbi sundimin e ligjit dhe qeverisjen demokratike,” tha drejtori i Zyrës së Kontrollit të Pasurive të Huaja Andrea M. Gacki. “Thesari do të vazhdojë të çmontojë në mënyrë agresive lidhjet midis organizatave kriminale ndërkombëtare dhe aktivitetit korruptiv, veçanërisht nga ata në detyrë që kanë besimin e publikut.”

Këto shpallje pasojnë veprimet e mëparshme këtë javë që synonin korrupsionin në Republikën Demokratike të Kongos dhe personat që kontribuojnë në shtypjen dhe minimin e demokracisë në mbarë botën. Krimi i organizuar ndërkombëtar me bazë në Kosovën veriore: Zvonko Veselinoviç, udhëheqësi i Grupit të Krimit të Organizuar Zvonko Veselinoviç (OCG), është një nga figurat më famëkeqe të korruptuara të Kosovës.

OCG e Veselinoviç është e angazhuar në një skemë ryshfeti në shkallë të gjerë me zyrtarë të sigurisë kosovare dhe serbe, të cilët lehtësojnë trafikimin e paligjshëm të grupit të mallrave, parave, narkotikëve dhe armëve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë. Grupi gjithashtu ka komplotuar me politikanë të ndryshëm në disa marrëveshje quid pro quo (shkëmbimit të përfitimeve), duke përfshirë ryshfetin në fillim të vitit 2019 të zyrtarëve kosovarë të sigurisë për të lejuar operacionet e tyre të kontrabandës ndërmjet Serbisë dhe Kosovës dhe ryshfetin e fundit të vitit 2017 të zyrtarëve kosovarë të sigurisë kufitare për të lejuar kalimin e sigurt për kontrabandistët.

Nga fundi i vitit 2017, Veselinoviç dhe vëllai i tij Zharko Jovan Veselinoviç (Zharko) kishin marrëveshje me politikanët për të ndihmuar partinë e tyre të fitojë zgjedhjet, të sigurojë fitore politike për kandidatët e tyre dhe të kontribuojë me shuma të mëdha parash për kandidatët. Në këmbim, këta politikanë do t’u jepnin vëllezërve kontrollin e zonave të caktuara për bizneset e tyre dhe ku ata mund të kryenin aktivitetet e tyre të paligjshme të biznesit pa ndërhyrjen e autoriteteve serbe, dhe gjithashtu do të ofronin informacion të pronarit të biznesit për të mbështetur investimet e biznesit të vëllezërve.

Politikanët gjithashtu do t’i shpërblenin vëllezërit Veselinoviç duke punuar për t’u dhënë vëllezërve kontratat më të mira të infrastrukturës. Nga fundi i vitit 2017, Veselinoviç dhe Zharko bënë donacione si metodë për pastrimin e parave që buronin nga sipërmarrja e tyre kriminale. Zharko ka qenë lider në OCG-në Veselinoviç, duke punuar me vëllain e tij dhe OCG-në në aktivitetet e tyre të kontrabandës, frikësimin e dhunshëm të bizneseve, projektet e tyre të ndërtimit dhe infrastrukturës dhe projektet e tyre të zhvillimit të telekomunikacionit. Përveç kësaj, Veselinoviç dhe grupi i tij u paditën për përfshirjen e tyre të dyshuar në vrasjen e liderit të partisë politike Oliver Ivanoviç në janar 2018.

Veselinoviç dhe anëtarët e tjerë të OCG, Milan Rajko Radojcic (Radojcic), Zeljko Bojic (Bojic) dhe Marko Rosic (Rosic), të gjithë u përmendën në aktakuzë për vrasjen, secili duke shërbyer rolin e tij në atentatin për ndërmarrjen kriminale. Veselinoviç, Zharko dhe Radojcic janë shpallur në bazë të E.O. 13818 për të qenë persona të huaj që janë ose kanë qenë udhëheqës ose zyrtarë të një njësie, përfshirë çdo ent qeveritar, që është përfshirë ose anëtarët e të cilit janë përfshirë në korrupsion, duke përfshirë shpërdorimin e pasurive shtetërore, shpronësimin e aseteve private për përfitime personale, korrupsion në lidhje me kontratat e qeverisë ose nxjerrjen e burimeve natyrore, ose ryshfet, lidhur me mandatin e tyre. Bojic është shpallur në bazë të E.O. 13818 për ndihmën materiale, sponsorizuar ose ofruar mbështetje financiare, materiale ose teknologjike për, ose mallra ose shërbime për ose në mbështetje të Veselinoviç.

· Rosic
· Andrija Zheljko Bojiq
· Srdjan Milivoje Vulovic
· Milan Mihajloviç
· Miljan Radisavljevic (Miljan)
· Miljojko Radisavljevic (Miljojko)
· Radovan Radiç (Radic)
· Sinisha Nedeljkovic (Nedeljkovic)
· Radule Stevic (Stevic)

Ndikimi i sanksioneve Si rezultat i veprimit të sotëm, të gjitha pronat dhe interesat në pronën e personave të mësipërm që janë në Shtetet e Bashkuara ose në zotërim ose kontroll të personave amerikanë janë bllokuar dhe duhet të raportohen në OFAC. Gjithashtu, bllokohet edhe çdo subjekt që zotërohet, drejtpërdrejt ose tërthorazi, 50 për qind ose më shumë nga një ose më shumë persona të bllokuar.

Përveç rasteve kur autorizohet nga një licencë e përgjithshme ose specifike e lëshuar nga OFAC, ose e përjashtuar ndryshe, të gjitha transaksionet nga personat e SHBA-së ose brenda (ose transit) të Shteteve të Bashkuara që përfshijnë ndonjë pronë ose interes në pronën e personave të caktuar ose të bllokuar ndryshe janë të ndaluara.

Ndalimet përfshijnë dhënien e çdo kontributi ose ofrimin e fondeve, mallrave ose shërbimeve nga, për, ose në dobi të çdo personi të bllokuar ose marrjen e ndonjë kontributi ose ofrimin e fondeve, mallrave ose shërbimeve nga çdo person i tillë.

“Magnitsky global” Duke u bazuar në aktin global “Magnitsky” të Llogaridhënies për të Drejtat e Njeriut, E.O. 13818 u lëshua më 20 dhjetor 2017, duke njohur se mbizotërimi i shkeljes së të drejtave të njeriut dhe korrupsionit që e kanë burimin e tyre, tërësisht ose pjesërisht, jashtë Shteteve të Bashkuara, kishte arritur një shtrirje dhe peshë të tillë që të kërcënonte stabilitetin ndërkombëtar, sistemet politike dhe ekonomike.

Shkelja e të drejtave të njeriut dhe korrupsioni minojnë vlerat që formojnë një themel thelbësor të shoqërive të qëndrueshme, të sigurta dhe funksionale; kanë ndikime shkatërruese mbi individët; dobësojnë institucionet demokratike; degradojnë shtetin e së drejtës; përjetësojnë konflikte të dhunshme; lehtësojnë aktivitetet e personave të rrezikshëm; dhe minojnë tregjet ekonomike.

Shtetet e Bashkuara synojnë të imponojnë pasoja të prekshme dhe domethënëse për ata që kryejnë abuzime serioze të të drejtave të njeriut ose përfshihen në korrupsion, si dhe të mbrojnë sistemin financiar të Shteteve të Bashkuara nga abuzimi nga po këta persona.

© Panorama.al Burimi informacionit @Panorama.al: Lexo me shume: www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.