Plane për krijimin e një Instagrami për fëmijët, kundërshtohet nga avokatët e shëndetit publik

12:26 16/04/2021

Një grup i avokatëve të shëndetit publik nga e gjithë bota dëshiron që Facebook të heqë planet e tij për të lëshuar një version të Instagramit për fëmijë.

Një letër nga Fushata për një Fëmijëri pa Komerciale, e nënshkruar nga 99 grupe dhe individë, pretendon se platforma “e fiksuar pas imazhit” është e rrezikshme për shëndetin dhe privatësinë e fëmijëve.

Planet për një Instagram për moshën nën13 vjeç janë diskutuar javët e fundit. Facebook, i cili zotëron Instagram, tha se do të menaxhohej nga prindërit.

“Fëmijët janë tashmë në internet dhe duan të lidhen me familjen dhe miqtë e tyre, të argëtohen dhe të mësojnë. Ne duam t’i ndihmojmë ta bëjnë atë në një mënyrë të sigurt dhe të përshtatshme për moshën dhe të gjejnë zgjidhje praktike për problemin e vazhdueshëm të industrisë së fëmijëve që gënjejnë për moshën e tyre për të hyrë në aplikacione “, i tha gjigandi i mediave sociale për BBC.

“Ne jemi duke punuar në metoda të reja të verifikimit të moshës për të mbajtur moshat nën 13 vjeç larg Instagramit dhe sapo kemi filluar të eksplorojmë një përvojë të re në Instagram për fëmijët që është e përshtatshme për moshën dhe menaxhohet nga prindërit. Ne jemi dakord që çdo përvojë që zhvillojmë duhet t’i japë përparësi sigurisë dhe privatësisë së tyre dhe ne do të konsultohemi me ekspertë në zhvillimin e fëmijëve, sigurinë e fëmijëve dhe shëndetin mendor dhe mbrojtësit e privatësisë për ta informuar atë. Ne gjithashtu nuk do të shfaqim reklama”, ka shtuar më tej.

Në Mars, Buzzfeed raportoi për një post të brendshëm të kompanisë në të cilin drejtuesit diskutuan planet për të ndërtuar një version të aplikacionit për ndarjen e fotove që mund të përdoret nga fëmijët që janë nën moshën ligjore.

Facebook së bashku me platformat e tjera të mediave sociale, është nën presion në rritje për të gjetur mënyra për të ndaluar pjesëmarrjen e fëmijëve nën moshën 13 vjeç. Por fëmijët mund ta bëjnë këtë duke gënjyer për moshën e tyre.

Në letër, nënshkruesit nënvizojnë se ata nën moshën 13 vjeç tashmë në Instagram nuk kanë gjasa ta braktisin atë për një faqe të re që duket e vogël.

“Objektivi i vërtetë i Instagram për fëmijët do të jenë fëmijët shumë më të vegjël”, thuhej në letër.

Josh Golin, Drejtori Ekzekutiv i Fëmijërisë Pa Komercial, tha: Modeli i Instagram mbështetet në mbledhjen e gjerë të të dhënave, maksimizimin e kohës në pajisje, promovimin e një kulture të ndikimit të tepërt, si dhe një fokus të pamëshirshëm për të ndryshuar pamja fizike. Sigurisht që nuk është e përshtatshme për fëmijët shtatë vjeç .

Kathryn Montgomery, stratege e vjetër në grupin amerikan të të drejtave dixhitale Qendra për Demokraci Dixhitale, tha: Facebook pretendon se krijimi i një Instagrami për fëmijët do t’i ndihmojë ata të jenë të sigurt në platformë. Por qëllimi i vërtetë i kompanisë është të zgjerojë ekskluzivitetin e saj fitimprurës të Instagram-it në një demografi edhe më të re, duke prezantuar fëmijët në një mjedis të fuqishëm të medias sociale të komercializuar që paraqet kërcënime serioze për privatësinë, shëndetin dhe mirëqenien e tyre.

Letra citon kërkime nga Shoqëria Mbretërore për Shëndetin Publik i cili e vlerësoi Instagramin si platformën më të keqe të mediave sociale për shëndetin mendor të të rinjve. Raporti pretendon se Instagram është i lidhur me një rrezik në rritje të çrregullimeve të të ngrënit, ngacmimit kibernetik dhe rregullimit seksual. /tvklan.al

“”Burimi informacionit @TvKlan: Lexo me shume ne : www.botasot.al “”

Spread the love

Similar Posts