Sa orë pune u duhet shqiptarëve të paguajnë faturën e internetit

ore per te paguar internetin

Shqiptarët duhet të punojnë 5 orë dhe 22 minuta për të paguar faturën më të lirë mujore të internetit, sipas një harte të botuar nga ofruesi global Surfshark.

Periudha që duhet të punojnë është e dyta më e gjatë në Evropë, pas Malit të Zi, me 7 orë e 4 minuta dhe më e lartë se mesatarja globale prej 3 orë e 48 minuta dhe ajo e Evropës me 2 orë e 15 minuta.

Në Maqedoninë e Veriut, duhet të punoni 4 orë e 13 minuta, në Serbi 4 orë e 3 minuta dhe në Bosnjë 3 orë e 7 minuta. Të dhënat për Kosovën mungojnë.

Edhe për internetin celular, Shqipëria renditet përsëri e dyta në Evropë, pas Greqisë, me 26 minuta punë, krahasuar me 43 minuta në Greqi. Shqiptarët duhet të punojnë më shumë se Maqedonasit e Veriut (12 minuta), Malazezët (3 minuta), Serbët (5 minuta). Ndërsa italianët duhet të punojnë vetëm 37 sekonda.

Sipas Indeksit të Cilësisë Dixhitale të Jetës, Nigerianët do të duhet të punojnë mesatarisht 33 orë në mënyrë që të jenë në gjendje të përballojnë kontratën më të lirë mujore me bandë të gjerë në vend. Kjo pavarësisht nga fakti se Nigeria ka shpejtësinë e tretë më të dobët dhe internetin e pestë më pak të besueshëm në studimin që u krye në 85 vende të botës.

Shumë vende në Amerikën Latine kanë të njëjtin problem. Interneti është më pak i përballueshëm në Filipine, Azi, pasi kërkon më shumë se shtatë orë punë mesatare të paguar për të siguruar një muaj internet me bandë të gjerë, pavarësisht nga cilësia e dobët e tij.

Sidoqoftë, kontinenti aziatik është shtëpia e disa planeve të lira të internetit. Një muaj internet kushton më pak se paga mesatare për orë në Japoni, Kinë dhe Nepal dhe vetëm pak mbi të në Indonezi dhe Singapor. Kjo e fundit është gjithashtu shtëpia e lidhjes më të shpejtë me bandë të gjerë në studim, si dhe më e besueshmja.

Lidhje shumë të përshtatshme dhe të besueshme të internetit mund të gjenden gjithashtu në Kanada, Izrael dhe shumë vende evropiane. Disa vende të Evropës Lindore dhe Irani ofrojnë mundësi të përballueshme dhe një stabilitet të madh, por nuk renditen lartë për sa i përket shpejtësisë. Mali i Zi renditet si vendi me internetin më pak të përballueshëm në Evropë, me një çmim ekuivalent prej shtatë orësh pune.

Ndërsa çmimet e larta për shërbimet e dobët duken në dukje kontradiktore, çekuilibri mund të shpjegohet me infrastrukturë të dobët dhe depërtim më të ulët të internetit në disa vende, duke u përkthyer në një kosto më të lartë për një produkt që nuk është pjekur ende plotësisht.

Sipas raportit, çështja e kostove të internetit ngre një pikëpyetje tjetër për familjet sepse, në një mesatare globale, individëve u duhet të punojnë tre orë e 48 minuta në muaj për të paguar edhe për paketën më të lirë të brezit të gjerë. Sidoqoftë, kjo kohëzgjatje ndryshon në varësi të vendndodhjes. Në Nigeri, është gati 34 orë; në Honduras, 10 orë; në SHBA, 52 minuta; dhe në Kanada, 7 minuta.

Ndërsa vendet skandinave renditen lartë për sa i përket cilësisë së përgjithshme dixhitale të jetës, ato kanë një kosto më të lartë për të siguruar internet me bandë të gjerë se vendet e tjera të pasura me ekonomi. Për shembull, në Suedi, është 1 orë e 46 minuta; në Danimarkë, 1 orë e 51 minuta; dhe Norvegjia, 1 orë e 53 minuta.

Ekziston gjithashtu një ndryshim i rëndësishëm midis përballueshmërisë së internetit me bandë të gjerë dhe asaj të lëvizshme. Globalisht, interneti celular është pothuajse 23 herë më i përballueshëm sesa brezi i gjerë. Koha mesatare e punës për të përballuar internetin më të lirë 1 GB në celular është rreth 10 minuta.

Sidoqoftë, kjo kohëzgjatje ndryshon nga vendndodhja: në Izrael, është 17 sekonda; në Azerbajxhan 19 sekonda; në Poloni, 24 sekonda, dhe në Greqi, është 43 minuta; në Panama, është 44 minuta; dhe në Honduras, 1 orë e 3 minuta.

Lexo me shume: botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *