Shqipëria dëbon diplomatin rus për shkeljen e masave pandemike COVID-19

shqiperia debon diplomatin rus

Shqipëria ka dëbuar një diplomat rus për shkeljen e përsëritur të masave të vendit pandemi COVID-19, tha Ministria e Jashtme.

Tirana e ka shpallur Alexey Krivosheev “persona non grata” dhe i kërkoi atij të largohej nga vendi brenda 72 orësh.

“Qeveria shqiptare ka pasur ankesa dhe denoncime të vazhdueshme, mbi shkeljet e hapura të masave të marra nga një diplomat i Ambasadës së Federatës Ruse në Tiranë,” tha Ministria e Jashtme në një deklaratë.

Shqipëria shtoi se ata kishin kontaktuar së pari ambasadorin rus për të shprehur shqetësimin e tyre se diplomati kishte këmbëngulur në thyerjen e kufizimeve të pandemisë që nga Prilli i kaluar.

“Ministria mirëpriti dhe vlerësoi thellësisht bashkëpunimin e ambasadorit në këtë çështje, me premtimin se këto akte nuk do të përsëriten,” vazhdoi deklarata.

“Fatkeqësisht, në kundërshtim me premtimet, diplomati vazhdoi të shkelte masat, pavarësisht shprehjes së vullnetit të mirë të të dy palëve për të mos përsëritur shkeljet.”

Pa dhënë detaje të mëtejshme, Shqipëria tha se shkeljet treguan “shpërfillje” ndaj shqetësimeve të qeverisë së vendit, të cilat “nuk mund të justifikohen dhe nuk mund të tolerohen më tej”.

Ministria e Jashtme gjithashtu shprehu shpresën se vendimi për të dëbuar diplomatin “në një kohë kaq sfiduese për të gjithë globin” do të kuptohej plotësisht nga Rusia.

Ishte një masë e nevojshme për mbrojtjen e shëndetit dhe sigurisë së të gjithë qytetarëve brenda territorit të Republikës së Shqipërisë, pavarësisht nëse këta janë shqiptarë apo jo.”

“Ne e sigurojmë palën ruse për ndjenjat tona miqësore dhe gatishmërinë tonë, pas punës së mirë të filluar, për përmirësimin e vazhdueshëm të marrëdhënieve midis dy vendeve tona.”

Moska nuk e ka komentuar ende këtë çështje.

Shqipëria rifilloi lidhjet diplomatike me Rusinë në 1991, tridhjetë vjet pasi regjimi i atëhershëm komunist i vendit ndërpreu marrëdhëniet e ngushta më parë.

Në Mars 2018, Shqipëria dëboi dy diplomatë rusë për “veprimtari jo të përshtatshme për statusin e tyre diplomatik”.

Lexo me shume: www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *