Sterilizimi i detyruar i grave rome

08:20 09/08/2021

Republika Çeke kërkon falje dhe kompenson 400 gra

Sterilizimi i detyruar i grave rome sistematikisht në ish-Çekosllovakinë e regjimit socialist në vitet ’70 dhe ’80. Disa raste u raportuan edhe në Republikën Çeke deri në vitet 2000. Më i fundit i dokumentuar është i vitit 2007. Gratë me ngjyrë u mashtruan në vite për të nënshkruar dokumente për të dhënë pëlqimin për sterilizim, i cili shpesh kalonte si një formë e përkohshme e kontracepsionit. Ndonjëherë kjo ndodhte gjatë qëndrimit në spitale kundrejt ofrimit te parave.

“Isha i shtrirë dhe në dhimbje, nën qetësim. Infermierja erdhi tek unë me dy çarçafë. Në njërën më kërkoi të shkruaja emrin e foshnjës. Nga ana tjetër më kërkuan të nënshkruaja autorizimin për sterilizim”, shprehet Elena Gorolova.

Shteti çek kërkoi falje në vitin 2009, por vetëm tani këto gra mund të ndihen të çliruara. Pas disa dekadash betejash, Republika Çeke u detyrua t’u paguaje secilës prej atyre kompensim me 300,000 kurora, të barabarta me 12,000 Euro. Kjo shumë parash është një gjë e vogël në krahasim me dëmet dhe vuajtjet e shkaktuara.

KĂ«shtu shteti çek ka njohur gabimin po kĂ«rkon tĂ« kompensojĂ« nĂ« mĂ«nyrĂ« simbolike kĂ«to gra.  NĂ« RepublikĂ«n Çeke, janĂ« 400 gra  rome qe do tĂ« kompensohen. Kompensimi Ă«shtĂ« gjithashtu njĂ« garanci se kjo histori nuk do tĂ« pĂ«rsĂ«ritet kurrĂ« mĂ«.

Prania e romëve në këtë vend është rreth 250 mijë njerëz, shumica e të cilëve jetojnë në kushte varfërie dhe diskriminimi shoqëror. Rastet e sterilizimit të detyruar të grave rome janë dokumentuar gjithashtu në Sllovaki, Hungari, Gjermani, Suedi dhe Norvegji.

Klan News

Burimi informacionit @TvKlan: Lexo me shume ne : www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.