Tajvani mund të ndihmojë në ndërtimin e një sistemi shëndetësor global fleksibël dhe gjithëpërfshirës

Kërcënimi që sëmundjet infektive në zhvillim paraqesin për shëndetin global,  ekonominë, tregtinë dhe turizmin nuk pushojnë kurrë.

Pandemitë mund të përhapen me shpejtësi nëpër botë për shkak të aviacionit dhe transportit ndërkombëtar. Që nga marsi i vitit 2021, një formë e re e pneumonisë që u shfaq për herë të parë në Wuhan, Kinë, në fund të vitit 2019 dhe që atëherë është klasifikuar si sëmundja e koronavirusit 2019 (COVID-19) ka shkaktuar më shumë se 126 milionë raste dhe më shumë se 2,7 milionë vdekje në botë. Sëmundja ka pasur një ndikim të madh mjekësor, ekonomik dhe shoqëror në të gjithë botën dhe në mënyrë të konsiderueshme kërcënoi përpjekjet globale për të arritur Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm të Kombeve të Bashkuara.

Për shkak të afërsisë me Kinën, Tajvani pritej të ishte një nga vendet që do të prekej më së rëndi nga epidemia. Por duke pasur parasysh përvojën e tij të luftimit të shpërthimit të SARS 2003, Tajvani nuk i shpërfilli alarmet, duke bashkuar llogari zyrtare dhe jozyrtare në zhvillim për të formuar një pamje të sëmundjes që nënkuptonte shtrirjen dhe ashpërsinë më keq sesa sugjeronte perceptimi publik botëror. Autoritetet përdorën këtë informacion për të filluar monitorimin e zgjeruar më 31 dhjetor të vitit 2019 dhe kanë zbatuar pa u lodhur masat e kontrollit të shëndetit publik që kur rasti i parë në Tajvan u zbulua më 21 janar të vitit 2020. Që nga 22 prilli i vitit 2021, ka pasur 1.086 raste të konfirmuara, përfshirë 11 vdekje, në Tajvan. Jeta dhe puna kanë vazhduar normalisht për shumicën e popullsisë. Tajvani ka frenuar COVID-19 që nga fillimi i pandemisë, duke përfshirë një rekord 253 ditë pa ndonjë rast të transmetimit të brendshëm midis prillit dhe dhjetorit të vitit 2020.

Pasi u përballën me SARS, Tajvani krijoi rrjet të kujdesit shëndetësor mbarëkombëtar të sëmundjeve infektive që drejtohet dhe mbikëqyret nga ekspertët e sëmundjeve infektive në gjashtë rajone. Më shumë se 100 spitale të reagimit sekondar janë përfshirë në rrjet dhe të gjitha njëzet e dy komuna të veçanta, qarqe dhe qytete kanë caktuar spitalet e tyre kryesore të reagimit. Rrjeti gjithashtu siguron autoritetin ligjor për transferimin e pacientëve me sëmundje shumë ngjitëse në objektet e përcaktuara bazuar në shëndetin publik dhe nevojën klinike. Kjo është provuar e dobishme në mbrojtjen e sistemeve shëndetësore dhe profesionistëve shëndetësorë nga mbingarkesa dhe lejuar që shumica e shërbimeve shëndetësore jo-COVID-19 të vazhdojnë të funksionojnë pa përçarje gjatë pandemisë. Deri më tani, ka pasur vetëm dy shpërthime në spital të lidhura me COVID-19 në Tajvan. Të dy u menaxhuan mirë, duke rezultuar në një total prej 11 rastesh dhe vdekje zero të profesionistëve shëndetësorë.

Me futjen e hershme dhe efektive të masave të kontrollit të shëndetit publik, Tajvani gjithashtu ka zbutur ndikimin ekonomik nga COVID-19. Për të ruajtur aktivitetet thelbësore ndërkombëtare, sociale, ekonomike dhe tregtare, Tajvani zbatoi rregullime fleksibël për masat e lidhura të karantinës për anijet dhe avionët në mënyrë që peshkataria, fermat e erës në det të hapur dhe industritë e transportit ajror të mund të vazhdonin operacionet. Në kontrast të plotë me tkurrjen ekonomike globale, rritja e PBB-së së Tajvanit për vitin 2020 ishte afërsisht 3,11 për qind, me një rritje edhe më të lartë prej 4,94 për qind në tremujorin e katërt. Për më tepër, besimi i publikut dhe bashkëpunimi me përgjigjen e qeverisë kanë qenë thelbësore për të frenuar me sukses COVID-19. Në formulimin e rregulloreve të kontrollit të sëmundjes, qeveria u është përmbajtur parimeve të përgjigjes së arsyeshme, dëmit minimal dhe adoptimit gradual. Ajo ka punuar shumë për të ruajtur ekuilibrin midis të drejtës së njerëzve për të ditur dhe privatësisë dhe lirisë personale, duke iu përgjigjur në mënyrë aktive dëshirave të njerëzve duke mbështetur parimin e drejtësisë në të njëjtën kohë me përparësinë e mbrojtjes së grupeve të pa favorizuara, përfshirë punëtorët migrantë. Gjatë kësaj pandemie, Tajvani ka demonstruar një theksim të së drejtës për shëndetin dhe mbrojtjen e lidhur me të dhe kundërshtim të fortë ndaj abuzimeve të të drejtave të njeriut. Në të vërtetë, në asnjë moment Tajvani nuk e ka kufizuar të drejtën e njerëzve për shprehje, mbledhje ose pjesëmarrje të lirë në jetën publike.

Megjithëse COVID-19 ka goditur të gjitha vendet rëndë, ndikimi i tij ka qenë më i ashpër midis komuniteteve tashmë të rrezikuara dhe me rrezik të lartë, si dhe atyre që nuk kanë shërbime cilësore të kujdesit shëndetësor dhe atyre që nuk janë në gjendje të trajtojnë pasojat e pafavorshme të masave të ndalimit anti-pandemisë. Si një anëtar i përgjegjshëm i bashkësisë ndërkombëtare, Tajvani do të bëjë çmos për të punuar me Organizatën Botërore të Shëndetësisë(OBSH) dhe udhëheqësit globalë të shëndetit për të siguruar që të gjithë njerëzit të gëzojnë kushte jetese dhe pune që janë të favorshme për një shëndet të mirë. Ne gjithashtu do të monitorojmë pabarazitë shëndetësore për të avokuar në mënyrë më efektive për qasjen universale në shërbime cilësore shëndetësore.

Falë sistemit të tij të fuqishëm shëndetësor, strategjive rigoroze të testimit, transparencës së informacionit dhe partneritetit publik-privat, përgjigja e Tajvanit ndaj COVID-19 ka qenë një nga historitë e suksesit në botë. Kjo pandemi ka dëshmuar përsëri se Tajvani nuk mund të mbetet jashtë rrjetit global shëndetësor. Tajvani luan një rol të domosdoshëm në monitorimin global dhe sistemet e paralajmërimit të hershëm që zbulojnë kërcënimin e shfaqjes së sëmundjeve infektive, dhe Modeli i Tajvanit është provuar vazhdimisht i aftë të frenojë COVID-19. Pandemia gjithashtu ka theksuar aftësinë e Tajvanit për të hulumtuar, zhvilluar, prodhuar dhe furnizuar me shpejtësi terapi dhe mjete shoqëruese (përfshirë dy vaksina të COVID-19 që aktualisht janë në provat e fazës 2). Të jesh në gjendje të marrësh pjesë në mënyrë gjithëpërfshirëse dhe të kontribuosh në sistemet ndërkombëtare të zinxhirit të furnizimit COVID-19, si dhe platformat globale të diagnostikimit, vaksinave dhe terapeutikës do të lejonin që Tajvani të punojë me pjesën tjetër të botës.

I bëjmë thirrje OBSH-së dhe palëve të njohin kontributet e Tajvanit në bashkësinë ndërkombëtare në fushat e shëndetit publik, parandalimit të sëmundjeve dhe të drejtës së njeriut për shëndetin dhe të përfshijnë Tajvanin në OBSH dhe takimet, mekanizmat dhe aktivitetet e saj. Tajvani do të vazhdojë të punojë me pjesën tjetër të botës për të siguruar që të gjithë të gëzojnë të drejtën themelore të njeriut për shëndetin siç përcaktohet në Kushtetutën e OBSH-së.//AA

Për t’u bërë pjesë e grupit “Balkanweb” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb

Burimi informacionit @BalkanWeb: Lexo me shume ne : www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *