The Edmonton Grads: 5 fakte që duhet të dini

The Edmonton Grads

Edmonton Grads ishin një ekip basketbolli për gra në Kanada që dominuan sportin e basketbollit dhe hapën rrugën për gratë në atletikë, duke mbajtur një nga përqindjet më të mira fituese që ekipet e Amerikës së Veriut kanë parë ndonjëherë.

Edmonton Grads u nderuan me një Google Doodle në Kanada dhe Shtetet e Bashkuara më 9 nëntor 2019. “Today’s Doodle feston hyrjen e Grads në Sallën e Famshme të Kanadasë në këtë ditë në 2017”, shkroi Google. “Ishte një nder i përshtatshëm për një ekip që mban padyshim një nga përqindjet më të mira fituese në Amerikën e Veriut – afërsisht 95 përqind gjatë 25 viteve – në çdo sport.”

Kanadezi James Naismith, i cili filloi lojën e basketbollit në 1891, dikur i quajti Grads “skuadra më e mirë e basketbollit që doli ndonjëherë në një dysheme”.

Globe dhe Mail dikur e quanin Edmonton Grads “versionin e basketbollit të” Një Lidhje të Tyre “, vetëm më mirë, një grup grash të zjarrta që dominuan plotësisht sportin e tyre për një çerek shekulli.

Ja çfarë duhet të dini:

Edmonton Grads filloi si një ekip basketbolli për vajzat në shkollën e mesme

The Edmonton Grads Google Doodle.
The Edmonton Grads Google Doodle.

Emri i plotë i Edmonton Grads është Klubi i Basketbollit i Maturantëve Edmonton, i quajtur gjithashtu “The Grads”. Sipas Google, ekipi “filloi si një ekip basketbolli vajzash të shkollës së mesme dhe u bë një dinasti sportive”. Lojtarët në ekipin e parë ishin Nellie Batson, Ella Osborne, Ethel Anderson, Mary Bremner, Geraldine Reid dhe Iola Mitchell, sipas The Canadian Encyclopedia.

Grads janë kredituar me stereotipat shkatërrues në lidhje me aftësitë e grave në sport, dhe raportet e Google, ata janë të njohur për “sportivitetin dhe vendosmërinë e tyre të jashtëzakonshme”.

Ekipi u fillua nga një mësues i quajtur Percy Page në 1914 “si një program i edukimit fizik për 60 vajzat në Shkollën e Mesme Tregtare McDougall në qytetin Kanadez të Edmonton”, raportoi Google.

Page më vonë u bë Guvernator Lejtnant i Alberta. “Ju duhet të luani basketboll, të mendoni basketboll dhe të ëndërroni basketboll,” u tha ai lojtarëve të tij, sipas CBC.

Anëtarja i fundit i mbijetuar vdiq në 2018 & Një autor i përshkroi ata si një ‘Grup i Grave të Zakonshme që Bënë Të Jashtëzakonshmet’

Anëtari i fundit i mbijetuar i Edmonton Grads ishte Kay MacBeth. Ajo vdiq në 2018 në moshën 96 vjeç, sipas Globe dhe Mail.

“Reallyshtë me të vërtetë një fund i një epoke”, tha mbesa e saj Christin Carmichael Greb për gazetën. “Ishte si filmi, ishte e njëjta gjë për basketbollin, kishte nga këto gra që ishin sportiste mahnitëse për të cilat nuk dëgjojmë gjithmonë.”

Ann Hall shkroi një libër rreth Edmonton Grads të quajtur “The Grads po luajnë sonte!” Ajo i tha CBC: “Ata ishin një grup grash të zakonshëm që bënë të jashtëzakonshmet. Ata ishin nëpunës dhe shitës dhe gaktilografistë. Ata duhej të punonin gjatë gjithë kohës që po praktikonin dhe luanin. ”

Edmonton Grads dominuan sportin e tyre, ndonjëherë duke luajtur dhe me ekipe për burra, por ndërhyri Lufta e Dytë Botërore

Edmonton Grads
Edmonton Grads

Sipas Globe dhe Mail, Grads ishin të njohur si “skuadra më e suksesshme e Kanadasë në histori”, duke fituar 17 tituj botërorë. Rekordi i tyre nga 1915 deri në 1940 ishte 502-20. Sidoqoftë, ata ndaluan së luajturi në 1940 “për shkak të kërkesave të luftës dhe rënies së pjesëmarrjes”.

Ata fituan 7 nga 9 ndeshjet që luajtën kundër ekipeve të burrave, raportuan Globe dhe Mail. CBC raportoi se, në vitet e fundit, shumë Kanadezë nuk kishin dëgjuar për Grads, të cilët gjithashtu ndaluan të luanin për shkak të Luftës së Dytë Botërore. Në atë kohë, ata gjithashtu udhëtuan në Evropë.

Në tërësi, 38 gra luajtën për Grads, raporton Enciklopedia Kanadeze.


The Edmonton Grads hapën rrugën për gratë në sport, por ato u përballën me diskriminim në atë kohë

Edmonton Grads reunion
Edmonton Grads reunion

Sipas Enciklopedisë Kanadeze, vitet 1920 ishin një epokë e artë për gratë në sport në Kanada. Kjo nuk do të thotë që Edmonton Grads nuk u përballën me vështirësi.

Naismith iu referua “llojit më të lartë të grave” kur fliste për to, dhe Page theksoi se ata kishin nevojë të qëndronin të zonja, raporton faqja. Disa kanadezë nuk e pëlqyen idenë e grave që luajnë sporte.

Sidoqoftë, Naismith tha për Grads: “Ju nuk jeni vetëm një frymëzim për basketbollistët në të gjithë botën, por një model i të gjitha ekipeve të vajzave. Qëndrimi dhe suksesi juaj kanë qenë një burim kënaqësie për mua në ilustrimin e mundësive të lojës në zhvillimin e llojit më të lartë të grave.”

Suksesi i Ekipi te The Edmonton Grads, ishte qarkullimit i ulët dhe praktika

Edmonton Grads
Edmonton Grads

Sipas Bibliotekës dhe Arkivave të Kanadasë, Grads ishin jashtëzakonisht të vendosura dhe bënin praktika pa asnjë pengesë.

Për 25 vjet, raporton botasod, Grads “praktikoi dy herë në javë, përveç muajve të verës” dhe Page humbi vetëm tre praktika në të gjithë atë kohë sepse ai filloi një fushatë politike. Pothuajse nuk kishte qarkullim në ekip, gjë që ishte një tjetër arsye për suksesin e tyre të madh.

Page zhvilloi gjithashtu një “sistem fermë McDougall School” për të rimbushur ekipin. Kur një nga anëtarët e ekipit Mae Webb vdiq, vajza e saj Xhuni komentoi, sipas Bibliotekës dhe Arkivave: “Një gjë që mbaj mend duke thënë mamaja ime – dhe unë isha në sport – ishte se z. Page thoshte: ‘Ju jeni zonja i pari dhe basketbollistët e dyta dhe nëse nuk mund të fitosh duke luajtur një lojë të pastër nuk meriton të fitosh. ”

Lexo me shume: www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *