Udhëheqësit botërorë premtojnë t’i japin fund shpyllëzimit deri në vitin 2030

Më shumë se 30 nga kompanitë më të mëdha në botë do të angazhohen për t’i dhënë fund investimeve në aktivitetet që lidhen me shpyllëzimin.

Dhe një fond prej 1.1 miliardë funtesh do të krijohet për të mbrojtur pyllin e dytë tropikal më të madh në botë – në pellgun e Kongos.

Ndryshimet klimatike janë një nga problemet më urgjente në botë.

Qeveritë duhet të premtojnë shkurtime më ambicioze në ngrohjen e gazeve nëse duam të parandalojmë një rritje më të madhe të temperaturës globale.

Samiti në Glasgow është vendi ku mund të ndodhë ndryshimi.

Ju duhet të shikoni për premtimet e bëra nga ndotësit më të mëdhenj të botës, si SHBA dhe Kina, dhe nëse vendet më të varfra po marrin mbështetjen që u nevojitet.

E gjithë jeta jonë do të ndryshojë. 

Vendimet e marra këtu mund të ndikojnë në punët tona, mënyrën se si i ngrohim shtëpitë tona, çfarë hamë dhe si udhëtojmë.

Tuntiak Katan, koordinator i Koordinimit të Komuniteteve Indigjene të Pellgut të Amazonës, përshëndeti marrëveshjen duke i thënë BBC News se komunitetet indigjene janë në vijën e parë të ndalimit të shpyllëzimit.

Z. Katan, një indigjen nga Ekuadori, tha se komunitetet indigjene mbrojnë globalisht 80% të biodiversitetit të botës, por përballen me kërcënime dhe dhunë: “Për vite me radhë ne kemi mbrojtur mënyrën tonë të jetesës dhe kjo ka mbrojtur ekosistemet dhe pyjet, shpjegoi ai nga COP26.

Më shumë se 100 vende do të premtojnë të ndalojnë shpyllëzimin, përfshirë Kanadanë, Brazilin, Rusinë dhe Indonezinë.

Indonezia është eksportuesi më i madh në botë i vajit të palmës , një produkt që gjendet në çdo gjë, nga shampo te biskotat. Prodhimi po nxit shkatërrimin e pemëve dhe humbjen e territorit për njerëzit indigjenë.

Ndërsa pyjet e mëdha natyrore të Rusisë, me më shumë se një të pestën e pemëve të planetit, kapin më shumë se 1.5 miliardë ton karbon në vit.

Në pyllin më të madh tropikal të planetit, në Amazonë, shpyllëzimi u përshpejtua në nivelin më të lartë 12-vjeçar në vitin 2020 nën Presidentin Jair Bolsonaro.

“Të nënshkruash marrëveshjen nga Brazili është vërtet e rëndësishme sepse vendi ka pjesën më të madhe të pyjeve tropikale. Por paratë duhet të kanalizohen te njerëzit që mund ta bëjnë këtë në terren,” shpjegon Ana Yang në Chatham House.

Shumë njerëz që jetojnë në Amazon, përfshirë zonat urbane, varen nga pylli për jetesën e tyre dhe kanë nevojë për mbështetje për të gjetur të ardhura të reja, sugjeron ajo.

Pemët janë një nga mbrojtjet tona kryesore në një botë që po ngrohet. Ata thithin dioksidin e karbonit nga atmosfera, duke vepruar si të ashtuquajturat zhytës karboni. Ata thithin rreth 1/3 e CO2 globale të emetuar çdo vit.

Aktualisht një sipërfaqe pylli me madhësinë e 27 fushave të futbollit humbet çdo minutë.

Dhe nëse varfërohet, një pyll mund të fillojë gjithashtu të lëshojë CO2. Nëse priten shumë pemë, shkencëtarët janë të shqetësuar se planeti do të arrijë një pikë kthese që do të shkaktojë ndryshime të papritura dhe të paparashikueshme klimatike.

Burimi informacionit @BalkanWeb: Lexo me shume ne : www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.