Ushtria ndryshon ligjin për të mbajtur personelin, relacioni: Janë ulur ndjeshëm rekrutimet, ka mungesa dhe boshllëqe

ushtria ndryshon ligjin per te mbajtur personelin relacioni jane ulur ndjeshem rekrutimet ka mungesa dhe boshlleqe
ushtria ndryshon ligjin per te mbajtur personelin relacioni jane ulur ndjeshem rekrutimet ka mungesa dhe boshlleqe

Ligji për “Karrierën ushtarake në Forcat e Armatosura” pritet të ketë ndryshime thelbësore siç janë: rekrutimi, mosha maksimale e shërbimit, përforcimi i piramidës së gradave në tre forcat si dhe rikthimi në detyrë edhe nëse ushtaraku është ne lirim.
Projektligji i ri synon qe t’i japë meritën për sa i përket përparimit në gradë dhe vlerësim të drejtë të punës së secilit ushtarak që shërben në Forcave të Armatosura.
Jo pak mangësi apo dhe padrejtësi në karrierën e ushtarakëve me grada të ulëta apo madhore janë evidentuar ndër vite gjatë zbatimit të ligjit aktual. Çështje që jo pak kanë përfunduar në dyert e gjykatës. Përtej meritokracisë që pretendohet se do të arrihet, ligji aktual për karrierën ushtarake po ndryshon pasi rekrutimet janë ulur drastikisht në Forcat e Armatosura duke krijuar mungesa në personel por dhe boshllëqe për arritjen e kapaciteteve operacionale të kërkuara.
Fakt që theksohet edhe në relacionin që shoqëron draftin ku shkruhet se “Si pasojë e uljes së numrit të rekrutimit del e nevojshme mbajtja e personelit që kemi.”
Një ndër nenet që pritet të ndryshojë është rritja e moshës së pranimit për t’u bërë pjesë si ushtarak aktiv nga 27 vjeç, sipas përcaktimit aktual në 30 vjeç.
Në nenin 2 të draftit është parashikuar të rritet mosha maksimale e qëndrimit në shërbimin aktiv.
Në të gjitha gradat ushtarake deri në nënkolonel ka rritje të moshës së daljes në pension të parakohshëm psh:
h) Kapiten Kapitenlejtënant ishte 45 dhe bëhet 48 vjeç;
i) Major Kapiten i rangut të tretë Ishte 55 dhe do bëhet 57 vjeç;
j) Nënkolonel Kapiten i rangut të dytë Ishte 57 dhe do bëhet 58 vjeç;
Në nenin 6, Forcat e Armatosura do të kenë mundësi për të kthyer në shërbimin aktiv ish-oficere, nënoficer dhe ushtarë aktivë, me qëllim arritjen e kapaciteteve operacionale, kur e kërkon misioni për specialitete të veçanta.
Rikthimi ne ushtri sipas draftit, do të thotë se ushtaraku merr gradën që ka pasur në momentin e lirimit nga detyra.
Sakaq ushtaraku qe emërohet në detyrën e shefit të Shtabit të Përgjithshëm merr gradën e funksionit të përcaktuar për këtë pozicion dhe do jete ushtaraku me gradën më të lartë në hierarkinë e gradave.
Duke ndjekur modelin e ushtrisë amerikane e jo vetëm, ushtarakët mund te përfitojnë gradën jashtë radhës por vetëm një herë gjatë karrierës ushtarake.
Të mbash mbi supe uniformën e ushtarakut është padyshim e vështirë dhe shumë sfidues.
I trumbetuar shpesh si profesioni që të siguron të ardhura të mira si dhe përfitime e lehtësira të shumta duket se të qenit ushtarak nuk është zgjedhja e parë e të rinjve shqiptarë pasi kjo reflektohet tek ulja e numrit të rekrutimeve dhe boshllëqeve të mëdha të krijuara në strukturat e saj nga dalja në lirim e personelit pasi mbush moshën e qëndrimit në çdo gradë.
Ligji i ri për “Karrierën ushtarake në Forcat e Armatosura” synon të ndryshojë situatën për të përmbushur objektivin e rëndësishëm që kanë Forcat e Armatosura: Siç është sigurimi dhe mbajtja në gatishmëri e kapaciteteve të nevojshme operacionale për ruajtjen dhe mbrojtjen e pavarësisë, sovranitetit dhe tërësisë territoriale të vendit.

Për t’u bërë pjesë e grupit “Balkanweb” mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb


Burimi informacionit @BalkanWeb: Lexo me shume ne :bota sot www.botasot.al

Spread the love

Similar Posts